Nutrició i ciència

Consumir fruites i verdures amb un baix contingut en pesticides redueix la mortalitat

Durant dècades, s’ha promogut el consum de fruites i verdures com una de les claus per mantenir una bona salut i prevenir malalties cròniques. Tot i això, una recerca recent de científics de l’Escola de Salut Pública TH Chan de Harvard planteja una qüestió cabdal: pot ser que els residus de pesticides presents en aquests aliments en contrarestin els beneficis? L’estudi, basat en dades recollides durant més de vint anys, ofereix troballes que podrien redefinir les recomanacions nutricionals actuals.

Una recerca de llarg abast

Entre 1998 i 2020, es va fer un seguiment detallat de més de 160.000 persones (137.000 dones i 23.000 homes, la majoria professionals de la salut), totes lliures de malalties com càncer, diabetis o afeccions cardiovasculars al començament de l’estudi. Tot i això, durant el període analitzat, es van registrar més de 27.000 morts, de les quals 6.426 van ser per càncer i 4.318 per problemes cardiovasculars.

Els investigadors van aplegar informació precisa sobre el tipus de fruites i verdures que consumien els participants, i van classificar-les segons el nivell habitual de residus de pesticides que contenen.

Pesticides i risc de mortalitat

La troballa més rellevant de l’estudi va ser que les persones que prenien almenys quatre porcions diàries de fruites i verdures amb baix contingut de residus de pesticides tenien un 36% menys de risc de mortalitat en general que les que en menjaven menys d’una porció al dia. Aquesta reducció del risc s’aplicava tant a malalties cardiovasculars com al càncer.

D’aquesta manera, els investigadors de l’estudi suggereixen que la presència de residus de pesticides pot reduir o fins i tot anul·lar els beneficis associats tradicionalment al consum de fruites i verdures sobre la mortalitat, particularment a la desenvolupada per malalties cardiovasculars.

La diferència entre els aliments ecològics i els no ecològics

Tot i que l’estudi distingia entre productes ecològics i no ecològics, es va basar en dades oficials sobre la càrrega habitual de pesticides segons el tipus d’aliment. Els autors van destacar que els productes ecològics acostumen a tenir menys residus de pesticides de síntesi química a causa de la prohibició del seu ús per produir-los.

A més a més, van recordar que canviar d’una dieta no ecològica a una d’ecològica redueix dràsticament els metabòlits de pesticides a l’orina, un senyal clar de menys exposició.

Implicacions per a la salut pública

Aquest estudi apunta a la necessitat de revisar les recomanacions actuals de les autoritats sanitàries, que promouen el consum de fruites i verdures sense especificar-ne el tipus. Segons els investigadors, seria més efectiu aconsellar directament el consum de productes amb el contingut més baix de pesticides possible, idealment ecològics.

També subratllen que els límits legals de pesticides no garanteixen l’absència d’efectes adversos per a la salut, i per això confiar exclusivament en aquests nivells pot ser un error.

El que importa és la qualitat

La recerca reforça una idea clau: no només importa quantes fruites i verdures es consumeixen, sinó també la qualitat. En un context en què els pesticides de síntesi química continuen presents a molts conreus, apostar per aliments ecològics pot marcar una diferència significativa a favor de la salut i en la prevenció de malalties.

FONT: Sandoval-Insausti, H., Chiu, Y. H., Wang, Y. X., Hart, J. E., Bhupathiraju, S. N., Mínguez-Alarcón, L., Ding, M., Willett, W. C., Laden, F., & Chavarro, J. E. (2022). Intake of fruits and vegetables according to pesticide residue status in relation to all-cause and disease-specific mortality: Results from three prospective cohort studies. Environment international159, 107024. https://doi.org/10.1016/j.envint.2021.107024