La teva alimentació pot influir molt en la teva salut intestinal i qualitat de vida. Si pateixes problemes digestius, com ara molèsties, dolor, inflamació, gasos, diarrea o restrenyiment, pot ser a causa d’intoleràncies alimentàries o sensibilitats a certs aliments.
Com reduir las intoleràncies alimentàries?
S’estima que fins al 70% de la població pot tenir alguna sensibilitat o intolerància alimentària. És cert que n’hi ha de molt diverses, però la majoria tenen com a origen una disbiosi intestinal. Aquest desequilibri en la microbiota pot afectar la funció i interacció dels seus microorganismes als budells i a la resta del cos, cosa que pot acabar generant moltes alteracions gastrointestinals, com intoleràncies alimentàries i sensibilitats.
¿Per què una disbiosi intestinal pot causar una intolerància?
Quan hi ha disbiosi intestinal es produeix un desequilibri en la capacitat del sistema digestiu per processar certs aliments. Això pot portar a l’aparició d’intoleràncies alimentàries, atès que l’organisme no és capaç de digerir i absorbir adequadament certs nutrients, la qual cosa desencadena una resposta negativa. Hi ha diversos motius pels quals es poden desenvolupar aquestes reaccions adverses i els seus símptomes:
La barrera intestinal
Els budells tenen una capa protectora coneguda com a barrera intestinal, la funció principal de la qual és regular l’absorció de nutrients i evitar el pas de substàncies nocives cap al torrent sanguini. Quan hi ha disbiosi, aquesta barrera es pot tornar permeable i permetre que molècules no digerides o substàncies estranyes passin al torrent sanguini, cosa que desencadena la resposta negativa del sistema immunitari i genera intoleràncies alimentàries.
Bacteris intestinals
Quan hi ha una alteració en la microbiota intestinal, hi pot haver una producció excessiva de gasos per part dels bacteris intestinals, que pot donar lloc a símptomes com ara distensió abdominal, flatulència o fins i tot dolor o molèsties estomacals, característics de les intoleràncies alimentàries.
Digestió
A més a més, la disbiosi intestinal pot afectar la producció i alliberament d’enzims digestius i alterar la digestió de certs aliments.
Les intoleràncies alimentàries poden millorar o desaparèixer amb el temps si se segueix una dieta adequada i es tracta la causa subjacent.
Tractament de les intoleràncies relacionades amb la disbiosi
Els complements enzimàtics i els probiòtics poden ajudar a combatre les intoleràncies alimentàries. En aquest sentit, els complements d’enzims digestius són molt populars, ja que poden alleujar els símptomes associats a la deficiència o alteració dels enzims. Recomanem prendre’ls uns 10 o 15 minuts abans de cada àpat perquè els enzims tinguin prou temps per barrejar-se amb els aliments i començar a descompondre’ls.
D’aquesta manera, ajuden a pal·liar el dèficit d’enzims digestius relacionats amb les intoleràncies alimentàries, les hipersensibilitats a gluten, caseïna o altres proteïnes, la digestió dels greixos i la descomposició d’antinutrients presents en cereals, fruits secs, llavors o llegums.
Els enzims digestius són el complement perfecte per a la dieta baixa en síndrome de l’intestí irritable (SII), i de suport en casos com úlceres digestives, gastritis, hiperclorhídria o per ús habitual de protectors gàstrics.