Nutrició i ciència

Taronges i mandarines ecològiques: més vitamina C i més bon sabor – Estudis

Els cítrics, com ara taronges, mandarines, llimones, llimes i pomelos, són coneguts pel seu alt contingut en vitamina C. Per aquest motiu, a més de ser més dolces i sucoses que les no ecològiques, les taronges i mandarines conreades de manera ecològica poden oferir fins a gairebé un 30% més d’aquesta vitamina.

Mandarines ecològiques: més vitamina C - Estudis - Veritas

Hem comparat dues varietats de taronges (navelina i Newhall) i mandarines (Okitsu i clemenules), ecològiques i no ecològiques. En tots els casos, la vitamina C és més alta en les fruites ecològiques: la taronja navelina n’atresora un 15%; la taronja Newhall, un 13%; les mandarines Okitsu n’acumula un 26%, i les mandarines clemenules, un 29% més.

La vitamina C és un antioxidant essencial que té un paper crucial en el manteniment del teixit connectiu, ossos i cartílags. També és fonamental per regular el metabolisme cel·lular i enfortir el sistema immunitari.

El pes dels cítrics és un indicador de qualitat, perquè els més pesants contenen més suc. Les taronges i mandarines ecològiques generalment pesen més, amb l’excepció de la taronja navelina, i tenen una escorça més prima, cosa que es tradueix en una fracció més gran de suc i de polpa.

Suc de taronja ecològic: més vitamina C i més bon sabor - Estudis - Veritas

D’altra banda, si ens fixem en el color de la pela, hi ha peces ecològiques que, tot i ser madures, conserven parts verdoses a causa del fet que, en ecològic, són prohibits els tractaments de desverdiment, que són habituals en l’agricultura no ecològica.

En analitzar la densitat del suc de la taronja, es descobreix que, llevat de les mandarines Okitsu, el de les fruites ecològiques és més dens i dolç, ja que té més vitamines i sucres que els no ecològics, que acostumen a ser més àcids.

Igualment, els sucs ecològics també posseeixen continguts minerals superiors i, si ens centrem en la popa, les taronges navelina ecològiques són les que acumulen un contingut mineral més elevat.

Taronges i mandarines ecològiques: més vitamina C i més bon sabor - Estudis

Tot i això, recorda que sempre és recomanable consumir la peça sencera abans que només el suc: la fruita sencera és de més riquesa nutricional perquè la concentració més elevada de nutrients es troba entre els segments de la fruita. En concret, el suc de taronja només té aproximadament un 25% de la vitamina C de la peça.

Font: Raigón Jiménez, M.ª Dolores (2020). Manual de la Nutrición Ecológica. De la molécula al plato. (pp. 431-439). Valencia, Sociedad Española de Agricultura Ecológica. 

Selecció d’estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Els millors aliments per l’hivern

Els millors aliments per l'hivern són aquells que t'ajuden a...

  • Nutrició i ciència

Tomàquets ecològics, la millor elecció – Estudis

Els tomàquets ecològics tenen un gust autèntic i equilibrat i...

  • Nutrició i ciència

La presència de pesticides a l’organisme incrementa el risc de càncer de mama – Estudis

Un recent estudi dut a terme per científics estatunidencs va...

  • Nutrició i ciència

La dieta ecològica: un “antídot” contra els aliments més contaminats amb plaguicides

Segons les dades de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA),...