Rica en fibra, minerals, vitamines i antioxidants, els estudis demostren que l’aportació nutricional de la carbassa ecològica és molt superior a la que ofereix la no ecològica.

Quan la carbassa es conrea mitjançant pràctiques ecològiques millora la seva composició nutricional (Raigón, 2007), com demostra un estudi comparatiu entre la carbassa cacauet i la plana d’origen ecològic i no ecològic.
Com que es tracta d’una hortalissa molt rica en aigua resulta diürètica i depurativa, mentre que la polpa conté mucílags, que suavitzen i protegeixen la mucosa de l’estómac, per la qual cosa és altament digestiva.
Quan és de cultiu ecològic acumula menys quantitat d’aigua a la polpa i té un contingut més alt en matèria seca, amb una concentració que pot ser entre el 50% i el 80% superior a la de les hortalisses no ecològiques.
Carbassa ecològica: més del doble d’antioxidants i minerals
Alt contingut en carotens
La carbassa es caracteritza pel seu elevat contingut en carotens, uns compostos antioxidants que en ser absorbits per l’organisme es transformen en vitamina A o retinol, un nutrient essencial per a la visió.
En analitzar la presència d’aquests antioxidants (que també contribueixen a reduir el risc de malalties cardiovasculars i degeneratives) s’evidencia que la
carbassa cacauet ecològica conté un 52% més de carotenoides que la no ecològica.
Molts minerals
Gràcies a l’agricultura ecològica el sòl s’enriqueix notablement i això origina una millor absorció dels minerals i més acumulació en els fruits; per aquest motiu
les carbasses ecològiques tenen una concentració mineral superior, amb alts nivells de potassi, calci, ferro, coure i zinc, entre altres minerals.
La carbassa cacauet ecològica té una concentració de potassi un 60% superior a la de la no ecològica i la plana ecològica un 58% més. En el cas del coure, la tipus cacauet en té un 52% més i la plana és superior en un destacable 63%.
Font: M. D. Raigón – Dept. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia, Universitat Politècnica de València.
Selecció d’
estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.