Sans, sabrosos i nutritius, blat i espelta en gra es couen i preparen de manera similar a l’arròs i les seves possibilitats a la cuina són igualment infinites.
Blat i espelta en gra
En comparar l’espelta amb el blat, veiem que la primera atresora més proteïna i fibra i, tot i que no és apta per a celíacs, el gluten que conté és soluble en aigua i també més digerible. De gust semblant al de les nous, té una textura ferma i per això resulta una mica menys suau que el blat al paladar.
Tant l’un con l’altre són cereals molt fàcils de treballar, ja que es comporten de manera molt similar a l’arròs, amb el qual comparteixen temps de cocció, presentació i versatilitat. Per coure’ls, necessites el doble d’aigua o brou i quan arrenqui l’ebullició, abaixa el foc al mínim, tapa i espera 35 minuts.
Una vegada cuits, els pots conservar al frigorífic entre quatre i cinc dies sense problemes. Durant aquest temps, pots preparar amanides, saltats de verdures, guisats, guarnicions… Així mateix, admeten multitud de vinagretes i amaniments i són perfectes per acompanyar receptes amb salses, a les quals aporten una aroma característica.
També els pots trobar en flocs o inflats; els primers són ideals per donar textura a sopes o purés i per afegir al musli de l’esmorzar, mentre que amb els inflats pots fer barretes energètiques molt nutritives:
Escalfa melassa d’arròs en un cassó i deixa que bulli durant un minut.
Afegeix-hi els cereals i barreja-ho fins que al fons del recipient es comenci a formar una caramel·lització.