Nutrició i ciència

Amb l’etiqueta Nutri-Score no n’hi ha prou!

Un estudi de científics francesos apunta que la informació de molts productes alimentaris és insuficient per informar els ciutadans sobre el que és més convenient per a la seva salut.

Amb l’etiqueta Nutri-Score no n’hi ha prou! - Nutrició i Ciéncia - Veritas

La recerca, duta a terme per científics francesos i publicada l’any 2022 a la revista Frontiers in Nutrition, assenyala que la informació a les etiquetes de molts productes alimentaris no és suficient per ajudar els consumidors a prendre decisions saludables. Encara que les etiquetes acostumen a incloure detalls sobre nutrients, com ara sucres, greixos i proteïnes, tot sovint ometen informació important, com ara si un aliment és ultraprocessat o ecològic.

L’etiquetatge Nutri-Score, present a diversos països europeus, classifica els aliments de més a menys saludables segons una escala de cinc lletres i colors. Tot i això, els autors de l’estudi adverteixen que aquesta mena d’etiquetatge no indica si el producte ha estat ultraprocessat, la qual cosa pot tenir efectes negatius en la salut del consumidor.

D’altra banda, també ressalten la importància de saber si un aliment és ecològic, ja que s’ha comprovat que consumir productes ecològics, els quals contenen menys residus de pesticides i fertilitzants de síntesi química, pot ajudar a reduir el risc de patir algunes malalties cròniques. En aquest sentit, existeix el segell de l’Eurofulla, que garanteix que aquell aliment ha estat elaborat a partir de les normes de producció ecològica.

Per prendre decisions més saludables és crucial no fixar-se només en un aspecte. Els aliments haurien de tenir una bona puntuació Nutri-Score, no ser ultraprocessats i ser ecològics. La recerca critica la idea que n’hi ha prou amb un sol indicador per avaluar la qualitat d’un aliment, amb l’argument que aquesta visió és simplista i pot ser enganyosa.

“És important garantir que els consumidors tinguin accés a una informació escaient per avaluar la qualitat d’un producte alimentari, dins de cadascuna d’aquestes tres dimensions, per tal de prendre decisions globalment més saludables”.

Investigadors del Estudi Health impact of foods: Time to switch to a 3D-vision

Els investigadors francesos suggereixen que els consumidors han de:

  • Triar aliments amb més bona qualitat nutricional (millor Nutri-Score).
  • Preferir aliments mínimament processats en comptes d’ultraprocessats.
  • Optar per productes ecològics sempre que sigui possible, especialment en aliments vegetals.

Conclouen que és necessari un etiquetatge que inclogui aquests tres factors i que es duguin a terme campanyes per educar els consumidors sobre la seva importància.

FONT:
Touvier, M., Srour, B., Hercberg, S., Galan, P., Kesse-Guyot, E., & Julia, C. (2022). Health impact of foods: Time to switch to a 3D-vision. Frontiers in nutrition, 9, 966310.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

La presència de pesticides a l’organisme incrementa el risc de càncer de mama – Estudis

Un recent estudi dut a terme per científics estatunidencs va...

  • Nutrició i ciència

El consum ecològic pot contribuir de manera molt notable a la conservació de la diversitat biològica

Un informe basat en multitud  d’estudis científics conclou que l’agricultura...

  • Nutrició i ciència

La dieta ecològica: un “antídot” contra els aliments més contaminats amb plaguicides

Segons les dades de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA),...

  • Nutrició i ciència

L’alimentació ecològica pot reduir el risc de patir càncer de mama

L’estudi francès NutriNet-Santé apunta que l’ús de pesticides utilitzats en...