Tècniques de cuina

Allarga la vida de les teves verdures preparant envinagrats – Tècniques de cuina

Els vegetals són aliments molt peribles, és a dir, comencen a descompondre’s de manera ràpida i fàcil, a causa de l’alt contingut en aigua. Una tècnica de conserva mil·lenària són els envinagrats, que permeten allargar la vida útil dels aliments sense necessitat de recórrer a temperatures fredes.

Allarga la vida de les teves verdures preparant encurtits – Tècniques de cuina amb Anna Torelló

Hi ha diverses menes de confits. D’una banda, els fermentats, que s’elaboren en un procés de salmorra, una solució d’aigua i sal en què es deixen reposar perquè els seus sucres fermentin i produeixin àcid làctic. I, d’una altra banda, hi ha els no fermentats, que s’acidifiquen amb una mescla de vinagre, aigua i espècies, a més d’altres condiments per triar, com ara all, pebre, mostassa o herbes seques.

L’opció més senzilla per preparar-ne a casa són els envinagrats no fermentats:

  1. Comença triant un vegetal: pastanaga, ceba, cogombre o el vulguis.
  2. Per confitar els vegetals, fes servir una barreja a base de vinagre, aigua, sucre i sal, i fes que arrenqui el bull. Depenent de l’acidesa que hi vulguis donar, pots ajustar la proporció de vinagre i la quantitat de sucre (menys vinagre i més sucre per a uns confitats més suaus, i més vinagre i menys sucre per a uns de més àcids o forts).
  3. Per aromatitzar el teu confit, hi pots afegir espècies o plantes aromàtiques, com ara anet, farigola, orenga, mostassa en gra, comí, cardamom, pebre negre o blanc, etc.
  4. Un cop hagi arrencat el bull, aboca la barreja amb les verdures en un bol amb tancament hermètic i sacseja’l una mica perquè el contingut s’hi distribueixi més homogèniament.
  5. I ara tan sols falta desar-lo a la nevera i deixar que reposi alguns dies. Aguanta en fred fins a un mes; preferiblement evita la porta perquè no hi hagi canvis bruscos de temperatura.

Per a un pot de 1l:

Els pots fer servir com a guarnició en els teus plats de carn o peix: donarà lleugeresa al plat. O pots afegir ceba confitada en els teus tacos, els donarà un toc brutal. També són una opció ideal com a aperitius: hi aportarem fibra i sacietat.

La col fermentada, coneguda com a xucrut, si està sense pasteuritzar, a banda de ser rica en prebiòtics com la major part de confits, també és un interessant probiòtic, és a dir, que conté bacteris vius que tenen beneficis en la nostra microbiota intestinal.

Vinagre de poma - Envinagrats - Tècniques de cuina
Vinagre manzana
500ml ECO Veritas

Ja pots trobar el nostre vinagre de poma per fer els teus envinagrats a Supermercats Veritas.

Text: Anna Torelló (@thehappyavocadooo)

T’ha agradat aquest article? Descobreix altres tècniques de cuina.

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

L’eritritol, un endolcidor sense calories – Tècniques de cuina

Cada cop som més conscients que consumir sucre de manera...

  • Tècniques de cuina

L’ametlla, la fruita seca ideal per a la teva beguda vegetal – Tècniques de cuina

Arran de l’augment de diagnòstics d’intolerància a la lactosa i...

  • Tècniques de cuina

Civada – Tècniques de cuina

Saborosa, lleugera, digestiva i rica en proteïnes, la civada és...

  • Tècniques de cuina

Crispetes ecològiques, en paella – Tècniques de cuina

Les crispetes són un aperitiu popular i deliciós que ha...