Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Entrevista a Aitor Sánchez, nutricionista i autor del blog “Mi dieta cojea”. Els seus articles, llibres, conferències i el sentit de l’humor i el rigor l’han convertit en un dels divulgadors de nutrició més seguits. En el seu segon llibre, “Mi dieta ya no cojea” (Paidós), ens ofereix idees i eines pràctiques per millorar la nostra alimentació.
M’alegro que sigui així perquè sincerament, i sent realista, les persones que parlen del tema als mitjans no sempre ho fan des del rigor científic i la responsabilitat amb la salut pública. Sembla que qualsevol persona pot parlar d’alimentació sense ser un professional sanitari.
Al llarg de la història l’ésser humà ha anat menjant el que trobava, cosa que unes vegades ha anat bé i d’altres malament. Actualment ens enfrontem a una distopia curiosa: com més tecnologia i més coneixements de nutrició, pitjor es menja. Hi ha una seguretat alimentària inusitada, però la gent contreu malalties no transmissibles per menjar malament.
El paper que tenim els professionals sanitaris que podem prevenir aquestes malalties és vital, ja que el sistema arriba tard moltes vegades i llavors apareixen les dietes exprés i els medicaments.
Moltes famílies mengen malament creient que ho estn fent bé, i en part, no en són responsables: els anuncis, els aliments superflus, els compromisos soscials, l’oferta de restauració… Vivim en un entorn que no facilita les coses.
Fins a quin punt un nen d’11 anys és responsable de la seva obesitat? En realitat, és víctima de la desinformació dels seus pares.
Jo era un preadolescent amb obesitat. La meva mare i la meva àvia estaven convençudes que ho feien estupendament: m’atipaven de galetes perquè es pensaven que era el que havien de menjar els nens.
No cal pensar que els aliments “serveixen per a”. Alguns aliments concrets tenen missatges molt elaborats, com la llet amb calci, però unes ametlles serveixen igual. No hi ha cap aliment imprescindible i no cal recórrer a productes extravagants, exòtics o cars.
El més important és eliminar el menjar superflu i així hi haurà espai per al sa. En nutrició importa més el que no menges que el que menges.
Sí, perquè a més de menjar saludable, l’acte de comprar pot repercutir en moltes coses, com el medi ambient o el nivell socioeconòmic. Podem prendre moltes decisions i tenir en compte coses com d’on procedeixen els aliments, quins drets humans vulnerem si els comprem o quin maltractament animal és inherent a certs productes. No només s’ha de fer un consum més saludable, el millor és aconseguir un “dos per un” i fer també un consum més ètic.
Adam Martín. Director de “Sans i estalvis” en Catalunya Ràdio.
El doctor Jorge Pérez-Calvo és un dels principals referents en...
Parla amb passió i amb la convicció que la salut...
Fernando Valladares és investigador del CSIC -Centre Superior de Recerques...
Elena Maestre és diaetista-nutricionista i membre de la junta de...