Diccionari d'aliments

Al setembre, figues i carbassó

Les figues, dolces i carnoses, són la fruita per excel·lència del setembre. Totes soles són una menja irresistible, tot i que també poden ser les protagonistes de moltes de les teves receptes. D’altra banda, els carbassons són una verdura ideal per donar als teus plats un toc verd. Dos aliments de temporada que no et poden faltar a la llista de la compra aquest mes.

Figues

A Veritas

A les nostres botigues trobaràs figues negres ecològiques procedents de la finca de Cal Pineda, a Alguaire (Lleida). A més a més, aquest proveïdor disposa de la certificació Demeter, que verifica que els productes s’han conreat sota condicions d’agricultura biodinàmica.

Característiques i propietats1

  1. Les figues són una de les fruites amb més contingut en sucres, per la qual cosa són una excel·lent font d’energia ràpida. Ideals per a nens o esportistes, sobretot si es consumeixen en la versió deshidratada.
  2. Destaquen per l’aportació en fibra i es recomanen en casos de restrenyiment per afavorir el bon trànsit intestinal.
  3. El seu contingut en vitamines i minerals no és rellevant, però se’n pot ressaltar l’aportació de potassi i de vitamina B6.

Nutrients destacats1 (100 g producte)

  • Hidrats de carboni: 16 g
  • Potassi: 270 mg
  • Vitamina B6: 0,11 mg
  • Fibra: 2,5 g

Diferències entre ecològic i no ecològic

Les figues negres d’origen ecològic són lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química i per conrear-les s’utilitzen pràctiques que fomenten el manteniment de la biodiversitat.2 A més a més, com que els pesticides s’acumulen principalment a la pell de les fruites i les verdures, si els tries ecològics els podràs gaudir sense preocupacions, encara que te’ls mengis amb pell.

A la cuina

La figa és una fruita que, tot i que es recomana consumir-la crua, també és ideal caramel·litzada al forn o a la paella per combinar-la amb plats temperats o com a acompanyament de carns.

Fonts:

1Guía de alimentos y bebidas. Fundació Espanyola de la Nutrició.

2Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (pp. 417-454). València, Societat Espanyola d´Agricultura Ecològica.

Carbassó

A Veritas

A les nostres botigues trobaràs carbassons procedents de conreu ecològic, sigui a granel o en lots de dues unitats, sempre d’origen nacional, segons la disponibilitat dels nostres proveïdors.

Propietats i valor nutricional1

  1. El carbassó és una de les hortalisses amb menys aportació calòrica i de més bon pair, per la qual cosa és ideal per a dietes hipocalòriques i de fàcil digestió.
  2. Aporta mucílags, un tipus de fibra soluble amb propietats viscoses que afavoreix el funcionament normal del trànsit intestinal.
  3. Una ració de 200 g de carbassó conté el 74% de la ingesta recomanada de vitamina C, per la qual cosa aporta propietats antioxidants.
  4. Més del 96% del seu pes està compost per aigua.

Nutrients destacats1 (100 g producte)

  • Vitamina C: 22 mg
  • Potassi: 140 mg
  • Folats: 13 mg
  • Fibra: 0,5 g

Diferències entre ecològic i no ecològic2

Els carbassons d’origen ecològic són lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química. A més a més, les pràctiques que es duen a terme en la seva producció afavoreixen el manteniment de la biodiversitat. De manera general, les hortalisses ecològiques presenten menys quantitat d’aigua i més de matèria seca, la qual cosa es tradueix en més gust.

A la cuina

El carbassó s’acostuma a consumir cuit, sigui en saltats, en cremes de verdures o altres. Una manera diferent de menjar-se’l és cru en amanides, carpaccio o com a crudité, i aporta un extra de textura i frescor a qualsevol plat. És ideal amb burrata, parmesà ratllat o hummus.

Fonts:

1Guía de alimentos y bebidas. Fundació Espanyola de la Nutrició.

2 Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (pp. 481-552). València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Amanida vegana amb seitan i tofunesa d’alfàbrega

A l’estiu venen de gust plats freds i refrescants, i...

  • Diccionari d'aliments

La carn ecològica té un valor nutricional més alt

Una revisió d’estudis, elaborada el 2022 per científics de diversos...

  • Diccionari d'aliments

Vitamines i minerals essencials per al teu benestar diari

Una dieta rica i variada pot aportar tots els nutrients...

  • Diccionari d'aliments

Set nutrients que no han de faltar a la teva dieta vegana o vegetariana

Cada cop més persones opten per una alimentació basada en...