El iogurt afavoreix la salut, especialment en relació amb la microbiota intestinal i la digestió. L’ecològic es distingeix principalment per l’origen de la llet que es fa servir i per la manera com s’elabora.
En general, el iogurt té beneficis per al nostre organisme gràcies als bacteris que conté. Aquests microorganismes transformen la lactosa en àcid làctic i converteixen el producte en un probiòtic, que contribueix a evitar el creixement de bacteris nocius a l’intestí. En aquest sentit, ajuda a prevenir i millorar els símptomes de la diarrea, enforteix el sistema immunitari, contribueix a reduir els nivells de colesterol a la sang i millora la quantitat, disponibilitat i digestibilitat d’alguns nutrients de la dieta.
Tot i això, és molt important saber escollir un bon iogurt. L’ideal és triar-ne un que sigui natural, sense sucres afegits ni edulcorants artificials. A més a més, els ecològics tenen una textura més cremosa i més quantitat de proteïnes i minerals.
L’origen de la llet
La llet del iogurt ecològic s’obté en granges certificades que segueixen pràctiques respectuoses amb el benestar animal i el medi ambient. Les vaques pasturen i es crien amb accés a l’exterior, i complementen l’alimentació amb pinsos ecològics. A més a més, no es tracten sistemàticament amb antibiòtics.
Els valors nutricionals depenen de la procedència de la llet i del model de producció, sigui ecològic o no ecològic.
Una textura més cremosa
La densitat del iogurt ecològic és de 1.103 g/mL, mentre que la del no ecològic és de 1.046 g/mL. La densitat més alta del iogurt ecològic (un 5,4% més) es tradueix en una textura molt cremosa, en contrast amb la textura més gelatinosa del iogurt no ecològic.
En aquest sentit, el producte ecològic té un valor energètic i uns nivells de greix superiors, ja que en el cas del producte no ecològic s’acostuma a fer servir llet parcialment desnatada. Per això, els nivells més alts de lípids i proteïnes que hi ha a la llet ecològica tenen un impacte directe en la consistència i la textura del iogurt, que és més dens.
Amb més proteïnes
El iogurt ecològic té un 42,8% més de proteïnes, ja que mentre que el iogurt no ecològic té 5 grams de proteïna per cada 100 grams, el no ecològic en té 3,5. Això vol dir que, si el contingut mitjà d’un envàs habitual és de 125 grams, un envàs de iogurt ecològic té 6,25 grams de proteïna, i un de no ecològic, 4,37 grams.
Amb més minerals
El iogurt ecològic té més potassi, calci, magnesi i fòsfor. Les quantitats varien en funció de l’origen de la llegit i, per tant, del iogurt. En concret, el iogurt ecològic aporta un 16% més de potassi en comparació amb el no ecològic.
Paràmetre
Iogurt ecològic
Iogurt no ecològic
Valor energètic
316 kJ
228 kJ
Greixos
3,8 g
3,0 g
Greixos saturats
2,4 g
2,1 g
Hidrats de carboni
4,7 g
3,4 g
Proteïnes
5,0 g
3,5 g
Comparativa del valor nutricional de 100g g de iogurt ecològic i no ecològic.
Concentració en potassi (mg/100g)
Contingut en potassi (mg) en 100 g de iogurt ecològic i no ecològic.
Contingut relacionat
Diccionari d'aliments
Imprescindibles ecològics per a un estiu segur i sostenible
Si vols gaudir d’un estiu segur i sostenible, et presentem...
Diccionari d'aliments
El tomàquet, un dels aliments amb més plaguicides
Segons l’informe Directe a les hormones. Residus de plaguicides als...
Diccionari d'aliments
Menja bé tenint cura de la Terra. Com portar una dieta sostenible
Cada cop som més conscients que les nostres eleccions alimentàries...
Diccionari d'aliments
Set nutrients que no han de faltar a la teva dieta vegana o vegetariana
Cada cop més persones opten per una alimentació basada en...