El quètxup és una de les salses més populars al món, utilitzat principalment per acompanyar patates fregides, hamburgueses, salsitxes i una gran varietat de plats. Tot i això, independentment de l’aliment amb què es prengui, sempre val més triar-ne l’opció ecològica.
L’origen del quètxup es remunta a la Xina, on es feia servir una salsa fermentada anomenada ketsiap, elaborada a base de peix i sal, però sense incloure el tomàquet en els ingredients. No va ser fins al 1876 que, als Estats Units, va néixer el quètxup tal com el coneixem: una salsa a base de tomàquets, vinagre, sucre i sal, que ràpidament es va convertir en una de les més consumides.
El quètxup ecològic ha de contenir, com a mínim, el 95% de les matèries primeres d’origen ecològic, cosa que assegura una producció més respectuosa amb el medi ambient, sense ús de fertilitzants ni pesticides de síntesi química, i que promou la rotació de conreus i fomenta la biodiversitat. A més a més, destaca perquè té més consistència i nutrients i aporta més proteïnes i antioxidants.
Amb tomàquets ecològics
Els tomàquets de producció ecològica, fins i tot en les varietats locals, han demostrat que són idonis per a l’elaboració de quètxup ecològic pel seu diferenciat potencial nutricional.
Els resultats mostren que per cada 100 grams de quètxup ecològic té gairebé un 5% més β-carotè i un 10% més de licopè, dos potents antioxidants que ajuden a protegir les cèl·lules contra l’estrès oxidatiu.
Com menys contingut en aigua dels tomàquets, més densitat del quètxup
El contingut en sòlids solubles és més gran al quètxup ecològic; això vol dir que es tracta d’un producte més estable, perquè té més consistència. Aquest resultat possiblement és degut als tomàquets utilitzats per obtenir el quètxup, que com que contenen menys aigua generen un producte final amb més densitat.
D’altra banda, el quètxup ecològic aporta un 21% més d’energia, a causa de la fracció més gran d’hidrats de carboni (27,5%), però també a la fracció superior de proteïnes que presenta l’aliment (36,8%).
Taula 13.21. Valors de composició nutricional en quètxup ecològic i no ecològic
Quètxup ecològic
Quètxup no ecològic
Energia (kcal/100 g)
129,2
102,0
Proteïnes (%)
1,9
1,2
Lípids (%)
0,0
0,1
Hidrats de carboni (%)
32,0
23,2
pH
3,82
3,85
Acidesa total (g àcid cítric/100 g)
1,60
1,62
Sòlids solubles (ºBrix)
32,9
28,7
β-carotè (mg/100 g)
2,82
2,68
Licopè (µg/100 g)
23,46
21,08
Contingut en antioxidants totals (µM de Trolox/g mf)