Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Una revisió d’estudis, elaborada el 2022 per científics de diversos països, apunta que la carn ecològica té de mitjana un 50% més d’àcids grassos omega-3.
Els darrers anys, la intensificació de la ramaderia ha tingut un efecte negatiu en la qualitat nutricional de productes com la carn. Per això, un estudi recent ha revisat exhaustivament recerques prèvies sobre els beneficis dels aliments ecològics, produïts amb mètodes no intensius i seguint la normativa ecològica. Aquesta anàlisi inclou diversos aliments de la dieta mediterrània, però en aquest article ens centrarem en les conclusions sobre la carn.
En els últims 50 anys, la intensificació de la ramaderia ha comportat un seguit de canvis que afecten la composició nutricional dels aliments derivats, sobretot de la carn. Entre aquests factors, s’hi inclouen la reducció del pasturatge a l’aire lliure, l’augment de l’estabulació, l’ús de pinsos concentrats per a l’engreix i la selecció de races d’alt rendiment, però de més baixa qualitat. A més a més, el possible ús d’antibiòtics i altres fàrmacs a la ramaderia intensiva ha contribuït al deteriorament de la salut animal i de la qualitat dels productes derivats.
Per la seva banda, a la ramaderia ecològica els animals han de disposar d’accés lliure a pastures, i l’aviram i els porcs han de comptar amb patis per fomentar-ne l’activitat. Així mateix, la seva dieta cal que estigui formada per aliments i pinsos ecològics.
Els estudis revisats comparaven els efectes de la producció ecològica i la no ecològica, i mostraven que els aliments ecològics tenen concentracions significativament més altes d’àcids grassos omega-3. Per exemple, un dels estudis científics analitzava dos tipus de carn de boví i apuntava que la carn dels animals alimentats amb pastura tenia tres vegades més omega-3 que la dels que s’alimentaven amb pinsos concentrats. Resultats semblants es van observar en altres recerques sobre xais i porcs criats a l’aire lliure. En conjunt, una àmplia revisió d’estudis mostrava que de mitjana la carn ecològica té un 50% més d’àcids grassos omega-3 que la no ecològica.
Els científics apunten que els àcids grassos omega-3 són essencials per a la salut i, particularment, per a dones embarassades. En aquest sentit, s’han associat a un risc més baix de patir malalties cardiovasculars, càncer o obesitat, així com a un millor efecte antiinflamatori i de les funcions immunitàries, neurològiques i cognitives.
Els autors de l’estudi també destaquen que, malgrat la seva importància, les dietes occidentals acostumen a ser deficients en aquest nutrient. En particular, els resultats són rellevants per a les dietes mediterrànies, en què els productes derivats de la ramaderia poden ser una font alternativa al peix, que planteja algunes preocupacions com ara la presència d’algunes substàncies contaminants en algunes espècies.
Hasanaliyeva, G., Sufar, E. K., Wang, J., Rempelos, L., Volakakis, N., Iversen, P. O., & Leifert, C. (2023). Effects of Agricultural Intensification on Mediterranean Diets: A Narrative Review. Foods (Basel, Switzerland), 12(20), 3779. https://doi.org/10.3390/foods12203779
Sempre relacionem les maduixes amb les receptes dolces, però realment...
A Veritas disposem d’una variada selecció de productes preparats, elaborats...
Amb més proteïnes i un perfil gras de millor qualitat:...
En general, necessitem entre 65 i 75 grams de proteïna...