Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Amb l’arribada de la primavera, moltes persones experimenten símptomes d’al·lèrgia estacional com esternuts, picor als ulls i congestió nasal. Tot i això, el que poca gent sap és que aquestes al·lèrgies primaverals poden estar relacionades amb certes reaccions adverses als aliments.
Aquest fenomen, conegut com a síndrome d’al·lèrgia oral o reaccions encreuades entre pòl·lens i aliments, passa perquè algunes proteïnes presents al pol·len són semblants a les de certs aliments, de manera que confonen el sistema immunitari.
El sistema immunitari d’una persona al·lèrgica al pol·len detecta certes proteïnes com una amenaça i hi reacciona alliberant histamina, que causa els típics símptomes al·lèrgics.
Algunes fruites, verdures i fruita seca contenen proteïnes estructuralment similars a les del pol·len, cosa que pot induir una resposta al·lèrgica en ingerir-los. Aquesta reacció s’acostuma a manifestar amb picor o inflor a la boca, els llavis i la gola, encara que en alguns casos pot desencadenar símptomes més greus.
Les reaccions encreuades més comunes entre pòl·lens i aliments són:
Si notes molèsties després de consumir alguns d’aquests aliments durant la temporada d’al·lèrgies, és recomanable que acudeixis a un especialista en al·lergologia o nutrició per a una avaluació adequada. Algunes estratègies per minimitzar-ne els símptomes inclouen:
Text: Júlia Farré, dietista-nutricionista col·legiada – @julia_farre_moya
T’ha agradat aquest article? Troba més
Durant la infància, les al·lèrgies alimentàries representen un desafiament significatiu...
Hacer deporte y llevar una alimentación rica en fibra son...
Durant la primavera, la natura ens ofereix verdures i hortalisses...
Per fi ha arribat la primavera i, amb l’estació, diem...