Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Un destacat estudi dut a terme per un grup de científics de diversos centres de recerca a Espanya ha explorat la connexió entre l’exposició a pesticides sintètics i el moment d’inici de la pubertat en infants.
Aquest treball, finançat parcialment pel Consorci Espanyol per a la Investigació en Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), es va centrar en pesticides no persistents utilitzats massivament en l’agricultura convencional.
Els pesticides són substàncies tòxiques que arriben principalment a l’organisme de la població en general a través de la dieta, especialment pel consum de fruites i verdures no ecològiques, en les quals persisteixen aquests residus, que poden alterar l’equilibri hormonal de l’organisme humà. Aquesta disrupció hormonal podria influir en el moment en què els infants arriben a la pubertat, amb possibles implicacions en el seu desenvolupament emocional i ossi, en la salut reproductiva i en l’augment del risc de malalties com obesitat, diabetis tipus 2, problemes cardiovasculars i càncer de mama.
Espanya, coneguda per l’alt ús de pesticides a la Unió Europea (més de 74.000 tones el 2019), va ser el context d’aquest estudi. La recerca va fer servir dades d’una cohort de més de 1.500 nens i nenes d’entre 7 i 11 anys, participants del projecte Infància i Medi Ambient (INMA), per avaluar els efectes de l’exposició a pesticides.
Durant l’estudi, es van analitzar els nivells de metabòlits de pesticides en l’orina dels infants —que serveixen com a indicadors de l’exposició a pesticides organofosforats, un tipus molt emprat en l’agricultura convencional—, així com metabòlits de pesticides específics, com el clorpirifòs i el diazinon. També es van mesurar els insecticides piretroides i els fungicides.
D’altra banda, també es van avaluar els diferents graus de desenvolupament puberal, com el dels pits en nenes, el genital en nens i el creixement del pèl púbic en tots dos.
Els resultats van mostrar una correlació significativa entre la presència de metabòlits de pesticides i un desenvolupament puberal més avançat en les nenes. L’exposició a organofosforats i fungicides es va associar, respectivament, amb un 86% i un 71% més de probabilitat. A més a més, els fungicides també es van vincular amb un desenvolupament mamari precoç en nenes de pes normal o baix, amb una probabilitat augmentada en un 455%.
En nens de pes normal o baix, la presència de metabòlits d’insecticides com clorpirifòs i fungicides es va associar amb un desenvolupament genital primerenc, amb un 97% i un 189% més de probabilitat, respectivament. Els piretroides van mostrar una vinculació amb el desenvolupament genital primerenc en nens amb obesitat o sobrepès, amb un augment del 108%.
Finalment, aquest estudi científic exposa que s’ha de considerar que, a més dels pesticides, els infants també poden estar exposats a altres tipus de substàncies disruptores endocrines, que s’hi sumen per contribuir a aquesta mena d’efectes. Per això, afirma que “l’augment de l’exposició a les substàncies disruptores endocrines en les darreres dècades pot ser un dels factors responsables de la tendència constant cap a l’inici primerenc de la pubertat en les nenes observada als països occidentals i d’un canvi descrit més recentment vers l’inici primerenc de la pubertat masculina”.
T’ha agradat aquest artícle? Descobreix més aquí.
El retorn a les classes i a la rutina diària...
Quan fa calor ve de gust prendre un suc de...
La hidratació és un aspecte cabdal en la salut i...
L’educació nutricional és una inversió en el futur dels més...