El pa és un bàsic en la vida de moltíssimes persones; acompanya plats, se’n fan entrepans cada dia, i probablement és un aliment imprescindible a totes les cases. Ara bé, també pot ser una de les receptes més temudes, ja que perquè surti un bon pa s’ha de fer bé.
Barreja tots els ingredients del preferment i deixa-ho tapat a temperatura ambient fins que comencin a sortir bombolles petitones (pot trigar entre 3 i 5 hores, depenent de la temperatura; així que pots fer el mateix procés la nit abans i deixar-ho llevar a la nevera durant tota la nit).
Quan el preferment ja estigui actiu, afegeix-hi la resta d’ingredients i barreja-ho fins a integrar-ho tot.
Tapa la massa i deixa-la reposar 20 minuts.
Passats els 20 minuts, humiteja’t les mans amb aigua i plega la massa com si fos un sobre, dins el mateix recipient. Torna-la a tapar i deixa-la reposar 20 minuts.
Repeteix el plegament cada 20 minuts tres vegades.
Ara deixa-la fermentar a temperatura ambient fins que dobli el volum.
Aboca la massa sobre una superfície neta i fes-ne una bola amb tensió a la superfície. Això ho aconseguiràs plegant les puntes de la massa cap al centre i segellant aquest centre amb els dits perquè no s’escapi la massa i hi hagi tensió a la capa més externa.
Ara deixa fermentar aquesta massa sobre la safata de forn, fins que dobli el volum de nou (o a la nevera tota la nit).
Preescalfa el forn a 250 °C.
Un cop calent, empolvora la massa amb farina i fes un tall tot al llarg de la massa. Posa la massa al forn amb un petit recipient ple d’aigua calenta al costat i cou-la a 200 °C durant 30 minuts. Apuja el forn a 250 °C i cou la massa 10 minuts o fins que vegis que la crosta s’ha enrossit prou.
Deixa refredar el pa sobre una reixeta abans de gaudir-lo.