Nutrició i ciència

Alguns embotits no ecològics acumulen substàncies cancerígenes

Una recerca francesa demostra que certs embotits no ecològics contenen unes substàncies tòxiques considerades cancerígenes (hidrocarburs aromàtics policíclics), que provenen dels pesticides.

Alguns embotits no ecològics acumulen substàncies cancerígenas - Estudis - Veritas

Científics francesos van dur a terme una completa recerca el 2022, amb l’objectiu de comparar la presència de nombroses substàncies contaminants –entre les quals, 800 pesticides– en desenes d’aliments diferents, concretament formatges i embotits ecològics i no ecològics.

A més d’analitzar els “principis actius” dels pesticides, es va tenir en compte que els pesticides són complexes mescles en les quals hi pot haver altres tòxics, como els hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP), per la qual cosa es va avaluar la presència de més d’una vintena d’aquests hidrocarburs. Segons els autors “alguns HAP són cancerígens, mentre que d’altres són probables o possibles, i són de totes maneres carcinògens en mescles”; per exemple: acenaftè, antracè, fluorè, pirè, etc.

Les salsitxes, en el punt de mira

Els formatges i embotits estudiats procedien de França, Alemanya i Espanya, i es va veure que la presència d’hidrocarburs aromàtics policíclics era fins a 6,5 vegades més alta en els productes no ecològics que en els ecològics, la qual cosa “fa que la toxicitat sigui 6,606 vegades superior”. Així, “les salsitxes no ecològiques tenen un potencial considerablement més elevat per actuar com a disruptors dels sistemes endocrí i nerviós, i per ser tòxiques i cancerígenes, en comparació amb productes ecològics semblants”.

Coneixes els ingredients de les salsitxes vegetals ecològiques? Descobreix el nostre article sobre llegir etiquetes.

Alguns embotits no ecològics acumulen substàncies cancerígenas - Estudis - Veritas

Davant tals resultats, els científics van concloure que:

Degut a aquesta gran diferència per als hidrocarburs aromàtics policíclics i la seva toxicitat cancerígena, endocrina i nerviosa reconeguda, proposem que aquests es podrien considerar marcadors de contaminació química dels aliments, ja que possiblement estan relacionats amb la presència de nombrosos pesticides per sota del llindar legalment establert.

Científics de l’estuid.

Aquesta conclusió implica la denúncia que les autoritats podrien estar subestimant el risc real que representa la presència de contaminants químics en els aliments.

El pesticida més detectat va ser l’ortofenilfenol o 2-fenilfenol (E-231), que s’empra com a fungicida i conservant en productes no ecològics i que es va trobar en concentracions més altes en embotits no ecològics. En canvi, en els embotits ecològics analitzats no es van detectar pesticides.

Més informació:

G. Seralini, J. Douzelet, G. Jungers. Detection of pollutants in organic and non-organic food: are PAHs coming from pesticides? Food Nutr. J., 7 (2022), p. 238

T’ha agradat aquest article? Descobreix més estudis sobre productes ecològics.