Butirat: què és, quina és la seva funció i com obtenir-lo
Sabies que el butirat és un greix que es produeix al còlon i que és molt beneficiós?
T’expliquem el paper que té en l’organisme i els aliments que has d’incloure en la dieta per incrementar-ne la presència a l’intestí.
L’àcid butíric, també conegut com a butirat, és un dels àcids grassos de cadena curta (AGCC) que es generen quan els bacteris de la microbiota fermenten la fibra que ingereixes. Els més abundants són l’àcid acètic, el propiònic i el butíric, que resulten essencials per mantenir el bon funcionament de l’intestí, ja que en regulen la resposta immunitària i la inflamació, aporten energia, estimulen les hormones que controlen la gana i el metabolisme i protegeixen enfront de malalties, com el càncer de còlon o la colitis ulcerosa.
En particular, l’àcid butíric és especialment important perquè és antiinflamatori, millora el sistema immunològic, prevé malalties autoimmunitàries i intervé en diferents processos corporals, inclòs l’enfortiment del revestiment intestinal. Aquesta última funció és fonamental perquè un revestiment fort facilita que les vitamines i els minerals importants surtin de l’intestí i penetrin en el torrent sanguini, al mateix temps que evita l’entrada de compostos potencialment nocius.
Per què has de consumir més fibra?
Per incrementar el butirat a l’intestí, has de consumir més fibra. Les fibres són compostos vegetals que actuen com a font d’aliment per a la microbiota intestinal; en ser resistents a l’àcid de l’estómac, no es poden digerir i per aquest motiu poden viatjar fins al còlon, on són metabolitzades i fermentades pels bacteris de la microbiota. Això ajuda els bacteris beneficiosos no sols a sobreviure, sinó a prosperar perquè puguin continuar fent la seva feina afavorint el funcionament saludable de l’organisme.
És important incloure en la dieta aliments rics en fibra prebiòtica; per exemple:
Pèsols
Bròcoli
Cols
Cebes
Espàrrecs
Kiwis
Pomes
Taronges
Fermentats, com ara quefir i xucrut.
A mesura que els bacteris descomponen la fibra prebiòtica d’aquests aliments es creen àcids grassos de cadena curta, entre els quals hi ha l’àcid butíric.