Ecotalk

Ecotalk amb Guillem Bargalló

Guillem Bargalló, CEO del Bien Social, responsable de sostenibilitat d’Ikea Catalunya i consultor de màrqueting sostenible i digital de projectes per a un món millor, conversa llargament amb Silvio Elías, cofundador de Veritas, sobre la sostenibilitat i el paper de les persones i les empreses per canviar el món.

Guillem Bargalló, CEO del Bien Social i responsable de sostenibilitat d’Ikea Catalunya

En la seva conversa amb Silvio Elías, cofundador de Veritas, s’ha centrat en parlar sobre la sostenibilitat i el paper de les persones i les empreses per a canviar el món.

S.E.: Com sorgeix en tu la consciència de la sostenibilitat i l’impacte social?

G.B: Des de l’adolescència, sempre he tingut inclinació a ajudar la gent, però no trobava una forma que realment em satisfés. Vaig provar amb ONGs i associacions, però no va ser fins als últims anys d’universitat quan vaig entendre que es poden crear empreses per resoldre necessitats socials. Després, fa exactament 10 anys, va passar una cosa que em va marcar: l’esfondrament de l’edifici Rana Plaza, una fàbrica tèxtil a Bangladesh; aquell dia van morir més de mil persones i moltes altres van resultar afectades. Em vaig prometre dedicar la meva vida a crear un model econòmic inclusiu, beneficiós per a la societat i el medi ambient.

S.E.: Sens dubte, ets afortunat per haver trobat el teu propòsit de vida. Mirant enrere, quins passos t’han portat fins aquí?

G.B.: M’agradaria destacar que aquest propòsit de vida es va anar gestant a poc a poc i no sempre va ser senzill. Al principi, treballava en entorns digitals i de màrqueting, i vaig mirar de vincular la meva passió amb les meves habilitats, cosa que em va portar a crear El Bien Social, un blog en què recopilava alternatives econòmiques de consum conscient i mètodes de producció més respectuosos amb la societat i el medi ambient.

Ectotalk amb Guillem Bargalló - Veritas

S.E.: Recordo que el fenomen Greta Thunberg va canviar la mentalitat de molts.

G.B.: Just llavors, aquest blog nínxol que havia creat com un passatemps va començar a ser rellevant i interessant per als que estaven interessats en la sostenibilitat. Tot va anar progressant i el blog es va convertir en un referent en matèria de sostenibilitat.

S.E.: Hi ha tanta informació i tantes iniciatives que no sempre resulta fàcil distingir les que són genuïnes de les que són simplement una estratègia d’imatge.

G.B.: Existeix un element diferenciador que delata les pràctiques de greenwashing o socialwashing, que pretenen millorar la imatge de les empreses. Es tracta dels segells que recolzen les certificacions.

La meva recomanació és fixar-se en aquests i verificar que provinguin d’institucions europees o d’organismes o entitats reconegudes.

Guillem Bargalló, CEO del Bien Social i responsable de sostenibilitat d’Ikea Catalunya

S.E.: Quina és la teva opinió sobre la traçabilitat?

G.B.: És de vital importància, i confio que ens dirigim cap a un model en què cada pas pugui ser rastrejat. Així podrem controlar tota la cadena de valor d’un projecte i determinar si s’ajusta a la nostra percepció de sostenibilitat. Cal tenir en compte que no existeix una única definició de sostenibilitat que s’apliqui a tots els projectes; cada lloc, cada projecte i cada iniciativa tenen factors específics que determinaran el seu nivell de sostenibilitat.

S.E.: Vivim en un món en constant evolució i a vegades resulta difícil processar i assimilar els canvis ràpids. Sovint, el que avui és considerat bo, demà pot ser que no ho sigui tant, i això fomenta l’escepticisme. És possible motivar malgrat tota aquesta confusió?

G.B.: És difícil, perquè no hi ha una única solució correcta per a tot. Si pensem en la mobilitat sostenible i en el model elèctric enfront dels motors de combustió, veiem que el primer porta escassetat de certs elements que permeten crear bateries o la dificultat de reciclar el liti, per exemple, cosa que és molt complexa i més nociva per al medi ambient.

S.E.: Això és cert en termes de petjada de carboni, però si parlem de salut, la realitat és molt diferent, ja que el 12% dels nens de Barcelona pateixen asma a causa de la combustió del dièsel. En aquest aspecte, l’electrificació és fantàstica perquè no provoca asma.

G.B.: Exacte! Hem de canviar el model de manera sistèmica; no es tracta simplement de reemplaçar els motors dièsel o de gasolina pels elèctrics, sinó de crear una mobilitat que ens permeti desplaçar-nos en autobusos d’hidrogen o en bicicletes.

Les ciutats i els espais s’han d’adaptar, ja que la sostenibilitat és una cosa que evoluciona constantment, i a cada moment i espai sorgiran noves situacions que haurem de resoldre per ajustar-nos a la realitat.

Guillem Bargalló, CEO del Bien Social i responsable de sostenibilitat d’Ikea Catalunya

Hem d’avançar, encara que sigui a poc a poc.

S.E.: És clar que els petits canvis, quan se sumen, tenen un efecte multiplicador.

G.B.: Efectivament. No es tracta de fer canvis dràstics, sinó una transició. I aquí vull fer un aclariment: no totes les persones tenen la mateixa capacitat i el mateix poder, per la qual cosa no és correcte afirmar que tota la responsabilitat recau en l’individu. També és important recordar el paper de les empreses, els governs i l’administració, i és aquí on hem d’exigir un compromís més gran.

Jo crec fermament en Veritas i en el que feu diàriament des de fa 20 anys.

Guillem Bargalló, CEO del Bien Social i responsable de sostenibilitat d’Ikea Catalunya

T’ha agradat aquest Ecotalk amb Guillem Bargalló? Descobreix-ne més.

Contingut relacionat

  • Ecotalk

Ecotalk amb Lucía Redondo

Lucía Redondo és doctora en Ciències, dietista-nutricionista i experta en...

  • Ecotalk

Ecotalk amb Cristina Massot

Cristina Massot és la subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries...

  • Ecotalk

Ecotalk amb Núria Coll

Núria Coll és periodista i fundadora i CEO de Soycomocomo,...