Entrevistes

Alba Adot: «No recomano la dieta cetogènica per perdre pes»

Ja sabem que una alimentació equilibrada és fonamental per tenir una bona salut i que ens pot ajudar a prevenir moltes afeccions. A més, en alguns casos, hi ha dietes que fins i tot poden contribuir a millorar algunes malalties. Parlem amb Alba Adot sobre les dietes terapèutiques.

Alba Adot, dietista-nutricionista de la Fundació Alícia i d’Alba.alimental - Entrevistes - Veritas

Alba Adot, dietista-nutricionista de la Fundació Alícia i d’Alba.alimental

Què es considera una dieta terapèutica?

És una dieta que, un cop hi ha la malaltia, s’ha demostrat que la millora, que ajuda a controlar-la i que incrementa la qualitat de vida del pacient.

Per exemple, en el cas de la diabetis, consisteix a revisar molt bé el consum d’hidrats de carboni perquè el sucre en sang estigui estable durant tot el dia i així evitar hipoglucèmies o hiperglucèmies.

Tots associem la dieta cetogènica al fet de perdre pes…

Però en realitat és una dieta terapèutica que es recomana en casos d’epilèpsia refractària, quan almenys dos fàrmacs antiepilèptics no han funcionat.

Primer es proven els fàrmacs per intentar evitar les crisis i quan no funcionen entra en joc el règim cetogènic. També es fa servir en malalties congènites relacionades amb el metabolisme dels glúcids.

En què consisteix la dieta cetogènica terapèutica?

N’hi ha de diferents tipus, però la clàssica consisteix a obtenir el 80-90% de les calories a través d’aliments rics en greixos.

A més, el consum de proteïnes ha de ser suficient i els carbohidrats es limiten molt. Aquí és on trobem el principal problema de la dieta. Per això, és molt important monitoritzar els pacients. Aquests sovint s’han de suplementar amb vitamines i minerals. També han de vigilar el nivells de colesterol i triglicèrids, la deshidratació i els possibles trastorns gastrointestinals, ja que és una dieta molt desequilibrada.

Els beneficis són superiors als riscos?

Sí, és millor tenir un colesterol alt però poder anar a l’escola i tenir qualitat de vida que patir 15 crisis epilèptiques al dia i haver d’estar ingressat a l’hospital.

Quin grau d’èxit té?

Entre un 50 i un 80% de les persones amb epilèpsia refractària que la proven redueixen les crisis a més de la meitat. En alguns casos, fins i tot deixen de tenir-les del tot.

Com a curiositat, hi ha documents del segle VI aC en què es veu que ja es tractava l’epilèpsia amb dejunis, que com la dieta cetogènica també generen cossos cetònics.

Es pot mantenir tota la vida?

Cada cas s’avalua de manera individual. Es prova durant uns mesos per veure si efectivament redueix les crisis i, si és així, es continua. El màxim temps recomanat són dos anys.

Al web Ketoalícia hem desenvolupat la mescla KetoAlícia amb farina de fruites seques, llavors de lli i pysllium. Aquests tres ingredients els pots tenir a casa per fer elaboracions similars al pa o la pizza, ja que són sense hidrats de carboni i aptes per a la dieta cetogènica terapèutica.

S’assembla en alguna cosa a la dieta cetogènica que s’ha posat de moda per aprimar-se?

La terapèutica és molt més estricta, però tenen en comú algunes coses; per exemple, que el cos en algun moment del dia entra en cetosi, tot i que la dieta cetogènica per perdre pes el que busca és un dèficit calòric.

No la recomano per perdre pes perquè per fer-ho considero que cal millorar l’alimentació a través del que l’evidència científica ha demostrat que funciona: dieta mediterrània, productes d’origen vegetal, de proximitat, etc.

No sabem els efectes de la dieta cetogènica com a patró alimentari a llarg termini i no hi ha prou evidència per dir que pot millorar la salut; encara falten estudis.

Entrevista d’ADAM MARTÍN, periodista i escriptor.

Tha agradat aquesta entrevista? Descobreix-ne més.

Contingut relacionat

  • Entrevistes

Elena Maestre: “una alimentació saludable comença en allò que comprem”

Elena Maestre és diaetista-nutricionista i membre de la junta de...

  • Entrevistes

Odile Fernández: “hi hauria d’haver nutricionistes a totes les unitats d’oncologia”

Odile Fernández, és metge de família. Va tenir un càncer...

  • Entrevistes

Marta Sanahuja: «Ens pensem que menjar sa és avorrit i no és veritat»

Marta Sanahuja va estudiar Publicitat i Relacions Públiques seguint el...

  • Entrevistes

Carla Zaplana: “l’educació nutricional hauria de ser obligatòria a les escoles”

Carla Zaplana és una dietista-nutricionista especialista en alimentació plant-based. És...