Consells

Influeix la microbiota intestinal en les hormones?

És possible que mai se t’hagi acudit relacionar la microbiota intestinal amb el sistema hormonal, però la veritat és que una flora en bon estat resulta un factor clau per a l’equilibri del metabolisme de les hormones.

Sabies que la microbiota intestinal ens acompanya des del desenvolupament embrionari a l’úter de la mare?

Doncs sí, està amb nosaltres des del principi de la vida fetal, i el coneixement d’aquest fet és molt nou, ja que anteriorment es creia que l’úter femení era estèril i que els únics bacteris que existien a l’aparell reproductor es trobaven a la vagina. Actualment, s’han identificat poblacions microbianes a la placenta, al líquid amniòtic i fins i tot al cordó umbilical. Per això, la nova hipòtesi que ara es considera és que els bacteris potser ens acompanyen des dels nostres inicis.

Nivells adequats d’estrògens

La microbiota no afecta únicament l’aparell digestiu –per exemple, regulant el trànsit o evitant la diarrea o el restrenyiment–, també té un paper essencial en la salut hormonal: concretament, en l’eliminació de l’excés d’estrògens –i altres hormones– o en la recaptació d’aquests, per si l’organisme necessita tornar a posar-los en funcionament. És per això que una bona salut intestinal és tan important a nivell digestiu com hormonal perquè no podem oblidar que l’intestí és l’últim lloc del cos, on es decideix què és es queda i què se’n va.

Inclou probiòtics a la dieta

És de sobres coneguda la funció transcendental dels probiòtics en la cura de la microbiota i per aquesta raó cal prendre’n diàriament. Hi ha moltes opcions naturals, només has de triar les teves preferides:

  • Quefir. S’aconsegueix per fermentació de la llet gràcies a l’acció d’un fong.
  • Quefir d’aigua. És una beguda fermentada a base de bacteris i llevats.
  • Kombutxa. De gust peculiar i refrescant, s’elabora gràcies a l’acció d’una colònia específica de bacteris i llevats anomenada SCOBY.
  • Xucrut. Es dona aquest nom a la col blanca o cabdell fermentat.
  • Kimchi. És el resultat de la fermentació de la col xinesa, a la qual es pot afegir cogombre, all, ceba, bitxo o espècies.
  • Miso. Ingredient essencial de la gastronomia japonesa i posseïdor d’una versatilitat sorprenent a la cuina, el miso és fruit de la fermentació de la soja.
  • Tempeh. Molt ric en proteïnes, s’obté de la fermentació controlada de les beines de soja.

Text de Marta León, experta en alimentació i salut femenina.

Contingut relacionat

  • Consells

Disruptors endocrins: què són i com evitar-los

Segurament has sentit parlar en moltes ocasions dels disruptors endocrins...

  • Consells

Marc Vergés: «Tenim raons per pensar que certs edulcorants poden perjudicar la microbiota»

De la microbiota en sentim a parlar sovint, però en...

  • Consells

Fermentats imprescindibles per a la flora intestinal

Cada persona alberga una microbiota intestinal única, i el seu...

  • Consells

Els pesticides alteren la microbiota intestinal

Els pesticides alteren la microbiota intestinal, i poden provocar diferents...