Les llavors ecològiques aporten gust i textura a moltíssimes receptes, alhora que la enriqueixen gràcies a les seves propietats antioxidants i revilatitzants, fruits dels molts nutrients que atesoren.
Saboroses, cruixents i oleaginoeses, les llavors ecològiques es poden afegir a gairebé tots els plats i amb una petita quantitat n’hi ha prou per beneficiar-te de les seves qualitats. Entre molts altres nutrients, proporcionen àcids grassos omega-3, 6 i 9, minerals, vitamines del grup B i E, fibra i lecitina.
Enriqueix la teva dieta amb llavors ecològiques
Conté un 20% de proteïnes d’alt valor biològic, que són un excel·lent
regulador del sistema nerviós, i la meitat del seu pes està constituït per àcids grassos que fluïdifiquen la sang i
redueixen el colesterol nociu. Així mateix, és una gran
font de calci: aporta ni més ni menys que 883 mg per cada 100 g, que a més s’absorbeix molt bé, ja que s’acompanya de fòsfor i magnesi. I gràcies al seu contingut en ferro (14,5 .g) i proteïnes resulta un aliment molt energètic i mineralitzador.
A la cuina: és un ingredient habitual de pans i rebosteria i també es pot prendre amb iogurt o compota i afegir a
amanides, muslis o salses. Tingues en compte que si aquestes llavors travessen el tracte digestiu intactes es desaprofiten, per la qual cosa és aconsellable moldre-les o mastegar-les bé.
Amanida de mongetes amb préssec i pesto de remolatxa
És extraordinàriament
ric en fibra i àcids grassos omega-3, que destaquen per incrementar els nivells de colesterol HDL (el bo). Quant al gust, és neutre i quan es mastega té una consistència mucilaginosa que actua com a lubrificant intestinal.
A la cuina: per aprofitar-ne els efectes laxants deixa un grapat de llavors en remull durant tota la nit, juntament amb dues prunes seques, i pren-t’ho al matí amb un suc de fruita o un iogurt, per exemple. La xef Mireia Anglada t’explica la
tècnica de cuina.
Lli – Tècniques de cuina
Destaca pel seu elevat percentatge en
proteïnes i àcids grassos insaturats. Tot i que prové de la planta Cannabis sativa, es tracta d’una varietat destinada a l’ús alimentari amb un contingut en tetrahidrocannabinol (un cannabinoide d’efecte psicoactiu) pràcticament nul.
A la cuina: pots consumir les llavors de cànem senceres (afegint-les a galetes o pans), triturades (com a condiment per a amanides o sopes) o moltes en formes de farina (per fer masses de pizza, pastissos o hamburgueses vegetals).
Crema verda d’estiu
Posseeixen un 27% de proteïnes, vitamines B1 i E (necessàries per al bon estat del
sistema nerviós i la pell) i àcids grassos omega-6, que ajuden a controlar els nivells de colesterol.
A la cuina: si les prens regularment tria-les crues i sense torrar per assegurar que mantenen intactes les seves propietats. Igualment, les pots torrar una mica en una paella i afegir-hi unes gotes de salsa de soja al final perquè quedin lleugerament salades.
Granola chai
La barreja perfecta
Una de les maneres més senzilles i saboroses d’incorporar llavors a la dieta és triar
barreges que ja estan moltes i envasades. Les llavors es molen en fred amb l’objectiu de protegir-ne els àcids grassos essencials i facilitar-ne l’absorció dels nutrients per l’organisme.
- Lli i gira-sol: aquesta barreja és rica en vitamina E i seleni, dos antioxidants que protegeixen les cèl·lules de l’estrès oxidatiu, i també en zinc, un oligoelement molt beneficiós per als cabells, la pell i les ungles.
- Lli marró, fajol, gerds, nabius i maduixes: una proposta apta per a dietes veganes i sense gluten, amb un elevat nivell de fibra, omega 3, ferro i magnesi.