Nutrició i ciència

Prens civada per esmorzar? Millor que sigui ecològica

La civada és un dels cereals més complets que hi ha. Per això, no és estrany que sigui un dels ingredients principals en molts esmorzars. A més a més, l’ecològica aporta més gust, proteïna i fibra.

Prens civada per esmorzar? Millor que sigui ecològica- Estudis- Veritas

La civada és un cereal que des del començament del segle XX ha pres molta importància en l’alimentació humana. Si la comparem amb la resta de cereals, contribueix al bon trànsit intestinal perquè és molt rica en fibra, presenta més proporció d’àcids grassos essencials i conté hidrats de carboni d’absorció lenta, que permeten saciar la gana i tenir més control de la concentració de sucre en sang. A més a més, com que té un elevat nivell de proteïnes d’alt valor biològic, la civada també és el cereal que més aminoàcids conté, sobretot de lisina.

En podem trobar en flocs i segó als esmorzars per esmorzar o formant part d’un musli. També se’n pot trobar a pans i farines, i moltes persones en mengen en forma de farinetes per esmorzar. Els darrers anys n’han sorgit nous productes al mercat, com ara galetes, tortites i com a beguda vegetal.

La beguda de civada és una de les alternatives a la llet més comunes després de la de soja. Els darrers anys, més persones han optat per complementar els cereals, cafès, tes o receptes amb aquesta opció. I és que el seu gust dolçàs combina molt bé amb aquests bàsics de l’esmorzar.

Gràfic 1 beguda de civada no ecològica és molt més àcida que l’ecològica- Nutrició i ciència- Veritas
Figura 1. Valors d’acidesa total, sòlids solubles i índex de sabor de begudes de civada de producció ecològica i no ecològica

A la figura 1 podem observar que la beguda de civada no ecològica és molt més àcida que l’ecològica. Aquesta sensació a la boca es complementa amb àcids solubles, un valor que equival a la sensació dolça que es percep per l’aliment i, per tant, a la presència de sucres que generen un gust més apegalós, més densitat de la beguda i menys presència de gust de civada. La civada no ecològica té una proporció més gran de sòlids solubles, que atorguen a la beguda de civada ecològica un gust més equilibrat a la boca.

A la figura 2 veiem que el contingut de fibra i proteïna són superiors a les galetes, les tortites i els cereals de civada de producció ecològica, mentre que el contingut en greix dels tres productes és superior als no ecològics. Això fa que els aliments no ecològics siguin més calòrics i de menys qualitat per la fracció més gran de greixos saturats que contenen.

Gràfic 2 contingut de fibra i proteïna - Nutrició i ciència- Veritas
Figura 2. Contingut en greix (%), proteïna (%) i fibra (%) d’aliments formulats amb civada de producció ecològica i no ecològica

Sabies que la civada es podria considerar com el cereal de la felicitat?

La civada conté una substància amb efecte calmant que restableix l’equilibri del sistema nerviós que s’anomena avenina. D’altra banda, aquest cereal també conté triptòfan, un percussor de la serotonina, responsable d’establir una sensació de benestar a la persona. Per aquest motiu, la civada és un aliment ideal per encetar el dia.

Font: Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 363-369).  València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica.  

T’ha agaradat aquest article? Troba’n més.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Per què els cereals integrals han de ser ecològics – Estudis

Com que no estan refinats, els cereals integrals mantenen intactes...

  • Nutrició i ciència

Carbassa ecològica: més del doble d’antioxidants i minerals – Estudis

Rica en fibra, minerals, vitamines i antioxidants, els estudis demostren...

  • Nutrició i ciència

Maduixes ecològiques – Estudis

Les maduixes ecològiques es conreen sense pesticides ni substàncies químiques....