100% vegeals, versàtils i, en alguns casos, saludables, els formatges vegans són una proposta deliciosa, tant per als qui estan oberts a noves tendències com per als que segueixen la filosofia de vida vegana i rebutgen qualsevol producte o aliment d’origen animal.

La majoria de formatges del mercat s’elaboren a partir de llet de vaca, d’ovella, de búfala o de cabra. No obstant això, molts consumidors estan oberts a noves tendències alimentàries i propostes vegetals, la qual cosa ha portat a la indústria a desenvolupar els formatges vegans; alguns amb textures i gustos genuïns i d’altres que emulen les característiques organolèptiques dels formatges de sempre.
Formatges vegans
S’elaboren a partir d’oli de coco i/o fruita seca com a substitució a la llet i el mateix tipus de ferments, que són els encarregats de la fermentació, juntament amb espècies o aromes per a obtenir els diferents sabors.
Fets amb oli de coco
Elaborats a base de greix de coco i midó (generalment de patata),
aconsegueixen el tast i la textura oliosa típica dels formatges tradicionals.
- Proció de gruyère: oli de coco, pipes de gira-sol i concentrat de fruites i verdures solen ser els ingredients d’aquesta versió que destaca per la textura cremosa i el gust de nous típics d’aquest formatge curat. Dota d’un paladar inconfusible quiches i panets.
- Porció de cheddar: amb base d’oli de coco, la pastanaga i la carbassa li concedeixen el característic color ataronjat. Ideal per prendre sol, afegir a plats de pasta o gratinar una patata al forn.
- Porció de mozzarella: es fon perfectament i la seva elasticitat va genial amb una amanida caprese o una pizza vegana.
- Bola de mozzarella fresca: de gust molt suau, és ideal per completar amanides.
- En llesques: permet donar un toc de formatge a una gran varietat de receptes, ja sigui en sandvitx o fet a la planxa.
- Ratllat: la cúrcuma li concedeix un to groguencs i gràcies a l’oli de coco es fon fàcilment sobre pastes, lasanyes, sopes, etc.
Amb base de fruita seca
Conserven tot el valor nutritiu de la fruita seca: proteïnes, greixos insaturats, vitamines i minerals. Com que estan fermentats, els seus nutrients s’absorbeixen molt millor. Són formatges amb un contingut destacable en proteïnes (entre un 10% i un 15%) i rics en greixos poliinsaturats.
- D’anacards: està disponible en diverses versions sòlides, acompanyat de pebre o herbes i flors, tipus brie i en untable, combinat amb ametlles o també amb cebollí. Resulten deliciós sobre torrades, en sandvitxos o risottos i com a ingredient principal d’una salsa per a plats de pasta.
- D’ametlles: tant el natural com el d’herbes, i també els untables, són saciantes i nutritius. Es poden acompanyar d’uns crackers integrals fins, bastons de verdures, en amanides, etc.