Estem dissenyats per moure’ns i si ho fem diàriament podem estalviar-nos moltes de les malalties cròniques modernes. Nedar, sortir a córrer, spinning? Està molt bé, però no cal: l’important per a la salut és una activitat física suau o moderada, però sostenible, i reduir al màxim les hores que passem asseguts. Anna puig, doctora en Exercici i Ciències de la Salut, ho explica juntament amb Joan Rusiñol al llibre “Mou-te! La revolució de seure menys des de petits” (Eumo).
Doctora Anna Puig
El moviment és salut?
Sí! Vam ser creats per moure’ns, en cas contrari no hauríem pogut sobreviure, però en els últims 50 anys sembla que estem eliminant l’activitat física de les nostres vides. Podem viure perfectament còmodes sense moure’ns de la cadira: ens porten la compra, anem amb cotxe, fem servir ascensors i escales mecàniques… Busquem la comoditat, però la comoditat ens emmalalteix.
Fins a quin punt afecta la nostra salut el sedentarisme?
Hi ha quatre factos modificables que són els responsables de bona part de les malalties cròniques que patim avui dia: l’alimentació, el tabaquisme, el consum d’alcohol i, es clar, l’activitat física. Si aconseguim modificar aquests factors, podem prevenir i controlar aquesta epidèmia de malalties cròniques.
Parles del menyspreu que sembla que sentim pel moviment quotidià
Sí, perquè el que ñes realment importanr de fer activitat física és que el que fem puguem mantenir-ho en el temps. Aquesta és la clau. Anar al gimnàs és excel·lent per a la nostra salut, però no és un model que funcioni per tothom. El més important és crear hàbits sostenibles i hem de buscar-los en les coses quotidianes.
Com creem hàbits sostenibles?
El més sostenible és que estudiem la nostra rutina diària -a la feina, en l’àmbit familiar- i vegem en quins moments del dia podem introduir porcions d’activitat física. Per exemple, si fas servir el metro, pots utilitzar les escales en lloc de les escales mecàniques. Pujar escales crema les mateixes calories per minut que fer spinning!
Llavors, quanta activitat física al dia hem de practicar per estar sans?
La recomanació, en adults, és fer cada dia 30 minuts d’activitat física moderada/vigorosa. Però no cal que siguin seguits, poden ser acumulats, és a dir, pots fer-ho en tandes de 10 minuts: al matí pots caminar deu minuts al voltant del teu lloc de treball, havent dinant pots caminar deu minuts més… Aquesta és la idea.
Les cadires i les pantalles són les enemigues de la salut?
Al Canadà o Austràlia recomanen que els nens i joves entre els 5 i els 17 anys no s’estiguin més de dues hores al dia seguides davant d’una pantalla. Estar asseguts, de manera ininterrompuda, té conseqüències negatives per a la salut. Entre els 2 i els 4 anys, s’aconsella una hora com a molt i de 0 a 2 anys, cap. A aquestes edats és quan aprenen a caminar, a córrer, i les pantalles els anestesien.
O sigui, que estar asseguts molt de temps seguit és fatal
Imagina’t dues persones assegudes vuit hores, però una s’aixeca cada dies hores i l’altra cada 30 minuts; la segona estarà molt més sana. Quan estem asseguts, l’activitat muscular és nul·la i el simple fet d’aixecar-se activa la musculatura. Cal incrementar les pauses i després veure com substituir aquestes pauses per moviment: per exemple, pujar caminant fins al pis de dalt i tornar a baixar.
Com sé si l’activitat física que practico és moderada o vigorosa?
La moderada et permet mantenir una conversa; amb la vigorosa, en canvim et falta l’aire, parles en monosíl·labs. Però també hi ha la intensitat suau, la gran desconeguda, que és simplement moure’s. No s’ha de subestimar.
Per què insisteixes tant en la importància de moure’s en els nens i les nenes?
Perquè a aquestes edats es creen hàbits que t’acompanyen durant tota la vida. Quantes vegades veiem nens que poden caminar però que els porten en cotxet? Els pares i mares fem el que podem, però hem de ser conscients que fent això estem creant l’hàbit en els nostres fills que hem d’estar asseguts.
Adam Martín. Director de “Sans i estalvis” en Catalunya Ràdio.
Gaudeix amb les nostres entrevistes.