Situada al mig del poble de Grabuac, Vilafranca del Penedès, Cellers Can Suriol és una masia amb 25 hectàrees de vinya on es cultiven diferents varietats de raïm: macabeu, xarel·lo, parellada, garnatxa blanca, picapoll, pinot noit, merlot, garnatxa… A les nostres botigues trobaràs de forma exclusiva els vins i caves Castell de Soterra.
Cellers Can Suriol
Can Suriol és una bodega petita que ofereix producte de qualitat i que sempre ha fugit de les grans produccions, un fet que va cridar la nostra atenció. QUan preguntem a Assís Suriol, l’enòleg de Can Suriol, per què van decidir fer vi ecològic ens explica que “a Can Suriol sempre hem fet els nostres vins seguint els mètodes naturals de l’agricultura ecològica. Per això, quan l’ay 1998 ens vam plantejar aconseguir la certificació, va ser una transició natural, un simple tràmit”.
Per a la familia Suriol colaborar amb Veritas va implicar apostar per una filosofia compartida. “És molt important que l’agricultura ecològica arribi a tothom i oferir el mateix ventall que ofereix el mercat no ecològic. Aquest és el gran valor afegit de Veritas. És una de les poques botigues ecològiques on es pot fer una compra completa de producte eco. Per tant, no es tracta només que els nostres vins arribin a més gent, també volem incentivar el consum ecològic com a element protector de la salut.
“Si volem elaborar un gran vi o un gran cava la naturalesa només ens ofereix un camí: produir raïm de qualitat. Per aquest motiu disposem de les nostres pròpies vinyes, a partir de les quals elaborem exclusivament vins de collita pròpia i en poca quantitat” explica l’Assís, que diàriament vigila la vinya i decideix les feines que s’han de fer. Aquest raïm ecològic conta amb la certificació del CCPAE i les diferents denominacions d’origen, en cadascuna de les seves varietats. En el període de maduració del raím, es fan rigorosos controls de maduració sobre cadascuna de les vinyes.
Vins amb personalitat pròpia
Perquè el most esdevingui vi els seus sucres han de fermentar i transformar-se en alcohol. Això succeeix de manera natural amb els llevats que es troben a la pell del raïm, però en la viticultura no ecològica es fan servir uns productes químics tan potents que, a més de protegir la vinya de les seves plagues i malalties, també maten els llevats. Així, quan arriba el moment de la fermentació del most no ecològic, aquesta no es produeix si no s’hi afegeixin llevats quimics. En els vins ecològics els llevats naturals del raïm arriben al most i no cal afegir-hi ni trure’n res per provocar el procés de fermentació. Els llevats que hi ha a la pell del raïm que provocaran la fermentació del most són únics per a cada vinya i són producte del seu entorn. D’aquesta manera, el vi i el cava ecològic resultants responen a les característiques del seu lloc d’origen i mantenen una personalitat única.L’agricultura ecològica és un tot, un cercle natural amb una flora i una fauna característiques. Això no es pot ignorar ni alterar: s’ha de preservar l’equilibri mediambiental perquè es doni l’ecosistema que fa que la planta, en aquest cas la vinya, estigui viva i sana.
L’Assís Suriol ens explica com ho fan: “no tractem la terra en si, només hi apliquem els adobs i els fems que compostem. Tots els ceps es poden i s’incorporen a la terra com adob orgànic. Així, tot el que un dia va formar par de la terra hi torna i es tanca el cercle. I el mateix fem amb el raïm: ens quedem el suc, però la pell la compostem i la tirem a la vinya per aportar-li vitamines. El resultat és un raïm de qualitat, amb més vitamines, més calci i més nutrients”.Coneix la resta dels nostres companys de viatge.
Contingut relacionat
Companys de viatge
Cherrieco – Companys de viatje
Amb la primavera arriben a Veritas les cireres ecològiques Cherrieco....
Companys de viatge
Formatges Vilavella – Companys de viatge
Formatges Vilavella és un dels nostres companys de viatge. La...