Diccionari d'aliments

5 maneres diferents de cuinar els ous

Els ous són molt fàcils de preparar i hi ha moltíssimes maneres de gaudir del seu sabor. No obstant això, la clau perquè el resultat sigui saludable està en la forma de cuinar-los: la clara ha d’estar quallada i el rovell líquid.

5 maneres de cuinar els ous - Veritas

Aporten proteïnes d’alt valor biològic, són una font extraordinària de micronutrients essencials i destaquen per la seva gran versatilitat a la cuina. Com a norma general, has d’evitar els bullits amb el rovell dur i les truites o remenats sense control sobre la temperatura de cocció, ja que la sobrecocció del rovell oxida el colesterol dels ous.

És important distingir els ous ecològics de la resta. El codi que veuràs a la closca comença pel nombre 0, i el color del rovell és groc no taronja.

5 maneres de cuinar els ous

Fregits amb oli de coco

Ingredients:

Elaboració:

  • Perquè el rovell no quedi coagulat, n’hi ha prou amb fregir-los d’un a dos minuts i procurant que l’oli no fumegi. Pots combinar oli de coco amb oli d’oliva verge extra o fregir-los només amb ghee.
  • Una vegada fregits, condimenta’ls amb una mica de sal i herbes provençals.

Pots substituir les clàssiques patates fregides per xirivies i moniatos fets al forn cruixents, i acompanyar-los amb una amanida de ruca, canonges, germinats, tomàquets cirerols i daus de ravenets macerats en vinagre d’umeboshi.

Truites originals d’aprofitament

Ingredients:

Elaboració:

  • Cuina-les a foc suau sempre.
  • Experimenta amb les truites d’aprofitament i originals afegint-hi petites quantitats que t’hagin sobrat d’arròs basmati cuit, carbassó a la planxa i diverses espècies.
  • De guarnició posa-hi pastanaga al vapor i unes fulles d’endívies amanides amb oli d’oliva.
  • Posa-hi una mica de llevat nutricional empolvorat per damunt.

Bullits amb el rovell líquid

Ingredients:

Elaboració:

  1. Bull aigua amb sal.
  2. Col·loca l’ou dins el recipient i cou a foc suau.
  3. Cou-lo durant 6 minuts justos.

Perquè el rovell quedi líquid, retira’ls i refreda’ls ràpidament en aigua freda. Trenca’ls i punxa’ls amb la punta del ganivet sobre una torrada de pa integral amb llavors, làmines d’alvocat i kimchi o xucrut; així el rovell es vessarà sobre la torrada.

Al plat i amb verdures de temporada

Ingredients:

Elaboració:

  1. Posa una mica d’oli en una cassola de parets altes i cou la guarnició.
  2. Col·loca les verdures en un recipient de forn, trenca els ous i enforna a 180ºC fins que es quallin.

Quan apaguis el forn, incorpora-hi unes gotes de shoyu, pebre vermell fumat o pebres molts al gust, i deixa que es cuini amb l’escalfor residual durant uns minuts.

Remenats al gust

Ingredients:

  • Ous  frescos
  • Oli d’oliva verge
  • Sal
  • Pebre blanc mòlt
  • Les opcions per acompanyar van des de bolets fins a gambes, passant per tòfona, alls tendres, espàrrecs…

Elaboració:

  1. Salta lleugerament la guarnició escollida i reserva-la.
  2. Trenca els ous en un recipient, salpebra i bat.
  3. Poseu-los en un bany maria, en una paella a poca temperatura.
  4. Remou-los sense parar, fins a aconseguir una textura cremosa.

Afegeix una mica de nata o beguda vegetal d’arròs o fajol als teus remenats i serveix-los amb un grapat de bolets frescos, cibulet picat i uns quants trossos d’all negre.

Pots trobar ous ecològics i tots els ingredients per a cuinar-los a la nostra botiga en línia.

Alf Mota, ecochef i professor de cuina saludable.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Truita de verdures – FastGood

Truita de verdures! Recepta preparada pel reconegut xef Sergi de...