Llegir etiquetes
Xia hidratada – Tècnica de cuina
Els darrers anys la xia ha pres molta importància als nostres àpats i receptes, ja que aporta grans beneficis a la salut. Se l’ha anomenat “superaliment”, a causa del seu ric contingut en nutrients, com l’omega-3, el calci, el ferro o les vitamines del grup B.
Aquestes petites llavors tenen altíssims valors nutricionals i propietats beneficioses per al nostre organisme. A la xia se li atribueixen:
- 5 cops més de calci que la llet
- 2 cops més de potassi que els plàtans
A més a més, també se la considera la font vegetal amb més concentració d’omega-3. Aquest tipus d’àcids grassos tenen propietats antiinflamatòries potents, capaces d’inhibir la interleucina 1 (IL-1), una citocina proinflamatòria, la qual cosa ajuda a reduir el risc de malalties. D’altra banda, gràcies a la fibra i els omega-3, contribueix a disminuir el LDL, anomenat per molts el “colesterol dolent”, i els triglicèrids, que milloren la salut arterial i prevenen problemes cardiovasculars.
Sabies que les llavors de xia hidratades també afavoreixen el trànsit intestinal?
Un altre avantatge destacat de la xia és la seva capacitat per regular el trànsit intestinal. El seu elevat contingut en mucílags, un tipus de fibra soluble, hidrata la femta i en facilita l’evacuació, i és, per tant, ideal per combatre el restrenyiment. A més a més, actua com a prebiòtic, alimentant els bacteris beneficiosos de la microbiota intestinal.
Com consumir-les?
Per aprofitar aquest benefici, una tècnica que pots fer servir és deixar-les en remull durant un mínim de 30 minuts. Aquest procés desprendrà el mucílag i formarà una substància gelatinosa al voltant de la llavor.
Una altra manera de consumir les llavors és moltes. La major part dels beneficis de la xia els trobem a dins seu. Si la mengem directament sencera, no aprofitarem cap d’aquests beneficis, ja que són tan petites que no les masteguem: és per això que val més moldre-les.
PÚDING DE XIA
Ingredients
- Got de beguda vegetal o llet
- 2 cullerades de xia
- Iogurt
- Nabius
Elaboració
- Afegeix dues cullerades de xia a la beguda vegetal o llet. Remena-ho bé, tapa-ho i deixa que reposi durant la nit a la nevera.
- L’endemà al matí veuràs que la textura ha canviat, serà més gelatinosa. És el moment d’afegir-hi una mica de iogurt i la fruita que vulguis, jo he triat nabius.
Pots trobar la nostra xia i altres productes ecològics a Supermercats Veritas
T’ha agradat aquest article? Troba més.