Entrevistes

Xevi Verdaguer: “una inflamació crònica a l’intestí pot fer que estiguem deprimits”

Xevi Verdaguer, fisioterapeuta i expert en psiconeuroimmunologia (PNI) és un apassionat de la seva feina i ha oobert els ulls a moltes persones sobre la relació que hi ha entre l’alimentació i la salut física i emocional. També és un autor supervendes gràcies al seu llibre “Transforma la teva salut”. Xevi Verdaguer - Entrevistes - Veritas

Xevi Verdaguer

Què és la psiconeuroimmunologia?

És una especialitat que investiga la relació entre l’estat d’ànim de les persones i el sistema immunològic. Ara, amb la microbiota (el que abans anomenàvem flora intestinal) ha aparegut un altre protagonista i veiem que no només el cervell està implicat en el sistema immunològic, sinó que l’intestí també hi té molt a veure. Per exemple, les inflamacions cròniques de l’intestí poder fer que una persona estigui deprimida, angoixada o que tingui problemes nerviosos, d’aquí que l’alimentació que condiciona la nostra microbiota sigui tan important.

Què es pot aconseguir amb el menjar i què no?

Primer, crec que sempre hem de personalitzar l’alimentació perquè per a algunes persones la dieta és determinant i per d’altres no ho és tant. Si algú pateix un desequilibri a l’intestí o té una intolerància o una al·lèrgia ha seguir una dieta estricta, i si no hi ha cap problema l’alimentació pot contribuir a millorar les característiques enzimàtiques o genètiques. Tot això ho podem controlar nosaltres mateixos amb els aliments i, per tant, la dieta és un pilar impostantíssim de la salut.
És molt important que ens conscienciem de la importància de la qualitat del que mengem buscant aliments ecològics de proximitat i amb una traçabilitat neta.

Per què a alguns els costa més aprimar-se que a d’altres?

Els estudis ens diuen que molta gent amb sobrepès té més bacteris de tipus Bacteroides que no pas Prevotella al budell. Els Prevotella són unes màquines de fabricar propionat, que és una substància que ens ajuda a aprimar-nos. Si tens més Bacteroides i segueixes una dieta saludable, aprimar-te et costarà més. En canvi, fent la mateixa dieta, si tens més Prevotella, et serà més fàcil. Així doncs, més que la dieta el que és important és tenir bé el sistema neuroimmunoendocrí, que es cuina a l’intestí.

Al final què passa amb el gluten? Ens fa mal a tots o no?

Quan van sortir els primers estudis sobre la sensibilitat no celíaca al gluten, jo recomanava a tothom que no mengés gluten. Però ara disposem de molts estudis sobre microbiota intetinal que no teníem abans, han aparegut molts més matisos i ens estem adonant que no cal que tothom segueixi una dieta sense gluten. Aliments ecològics - Veritas

Quina importància tenen els aliments ecològics en el teu plantejament?

Menjar aliments ecològics fa que estiguis menys exposat a una sèrie de tòxics que s’ha vist que poden iniciar danys a les membranes de les cèl·lules i començar un procés inflamatori, com una malaltia autoimmunitària o cancerígena. És molt important que ens conscienciem de la importància de la qualitat del que mengem buscant aliments de proximitat i amb una traçabilitat neta.

Si només haguessis de donar un consell per millorar la dieta, quin seria?

No mengis sucres, processats ni tòxics: els sucres i additius que hi ha als aliments processats alteren la microbiota, i els tòxics provoquen alteracions en les senyalitzacions cel·lulars, incrementen l’estrès oxidatiu i actuen sobre els receptors hormonals. Adam Martín. Gaudeix amb les nostres entrevistes.

Contingut relacionat

  • Entrevistes

Aitor Sánchez: «en nutrició importa més el que no menges que el que menges»

Entrevista a Aitor Sánchez, nutricionista i autor del blog "Mi...

  • Entrevistes

Doctor Jorge Pérez-Calvo: “consumir productes ecològics és una necessitat”

El doctor Jorge Pérez-Calvo és un dels principals referents en...

  • Entrevistes

Dra. Anna Puig: “pujar escales crema les mateixes calories que fer spinning”

Estem dissenyats per moure'ns i si ho fem diàriament podem...