Ara a Veritas

Veritas es converteix el primer supermercat d’Espanya lliure de BPA

A Veritas ja és una realitat! Podem afirmar que no hi ha bisfenol A (BPA) als aliments i envasos dels nostres supermercats. Un canvi que coincideix amb l’entrada en vigor de la nova normativa europea, però en què ja treballàvem des de feia anys.

El bisfenol A, també conegut per les sigles en anglès com a BPA, és un compost químic utilitzat en la indústria alimentària per a la fabricació de plàstics i resines, presents en el revestiment intern d’envasos com llaunes de conserva, tapes de pots de vidre, safates i ampolles de plàstic, així com en articles menys visibles, com tiquets de caixa. Aquests materials, quan entren en contacte directe amb els aliments, poden alliberar BPA, cosa que representa un risc potencial per a la salut a causa dels efectes adversos sobre el sistema immunitari, metabòlic i reproductiu.

A Veritas ens comprometem amb la salut de les persones, per això, des de fa 3 anys, treballem per analitzar i substituir progressivament aquest compost en tots els objectes i materials en contacte amb aliments dels nostres supermercats. A principis del 2025, hem finalitzat aquest procés, just quan entra en vigor el nou reglament europeu.

El 2015, França va ser un dels primers països a prohibir el BPA en envasos alimentaris, marcant el camí cap a una regulació més estricta a tot Europa. Tot i que, aleshores, les autoritats sanitàries espanyoles no es van pronunciar, a Veritas vam decidir, el 2016, eliminar el bisfenol A dels nostres tiquets de caixa, sent pioners a Espanya en realitzar aquesta acció.

A Europa, la prohibició de fer servir bisfenol A per fabricar materials o objectes que puguin estar en contacte amb aliments arriba el 2025 amb l’entrada en vigor, el 2 de gener, de la nova normativa. Al territori espanyol, el període d’adaptació per a aquest canvi ha establert una disposició general que en permet l’ús fins al juny del 2026. Per a les indústries que necessitin més temps per fer la transició, el termini s’estendrà fins al 2028-2029.

Un cop més, des de Veritas ens avancem a la normativa i, des del començament d’aquest any, ja no tenim cap envàs ni objecte en contacte amb aliments amb bisfenol A.

L’any 2006, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va dur a terme la primera avaluació del bisfenol A (BPA) i va establir una ingesta diària tolerable de 50 micrograms per quilogram de pes corporal i dia. Tot i això, el 2023, 17 anys després, l’EFSA va publicar la seva avaluació final, que reduïa la ingesta diària tolerable a 0,2 micrograms, una xifra 20.000 vegades menor al valor originalment establert.

L’avaluació final de l’EFSA també se suma als nombrosos estudis científics1 que han demostrat que el BPA, en migrar dels envasos cap als aliments i les begudes, pot ser perjudicial per a la salut. Aquest compost actua com a disruptor endocrí, una substància que “imita” les hormones, alterant, així, el sistema hormonal i augmentant el risc de malalties com càncer de mama, trastorns neuroconductuals, diabetis i obesitat, entre d’altres.

D’altra banda, altres estudis apunten que l’exposició de bisfenol A a les persones és elevada, en concret, es va quantificar un percentatge de BPA a l’orina del 85 al 100% a les dones participants de 14 estudis. 2 De la mateixa manera, l’Agència Europea de Medi Ambient exposa que es va trobar el compost en un 92% dels participants d’un estudi a més d’11 països europeus.3 A més, apunta que els nivells de BPA trobats a l’orina excedeixen els llindars de seguretat europeus revisats, cosa que planteja preocupacions de salut a llarg termini.3

Aquesta situació ha portat a revisar els reglaments sobre materials i objectes plàstics en contacte amb aliments i ha arribat, amb la nova normativa, a prohibir l’ús de bisfenol A (BPA) en aquests productes.

T’ha agrada’t aquest article? Troba més.

BIBLIOGRAFIA

1Cimmino, I.; Fiory, F.; Perruolo, G.; Miele, C.; Beguinot, F.; Formisano, P.; Oriente, F. (2020). Potential Mechanisms of Bisphenol A (BPA) Contributing to Human Disease. Int. J. Mol. Sci, 21, 5761. 

1Molina-López, A. M.; Bujalance-Reyes, F.; Ayala-Soldado, N.; Mora-Medina, R., Lora-Benítez, A.; Moyano-Salvago, R. (2023). An Overview of the Health Effects of Bisphenol A from a One Health Perspective. Animals (Basel). Jul 28;13(15):2439.

2Tagne-Fotso, R.; Riou, M.; Saoudi, A.; Zeghnoun, A.; Frederiksen, H.; Berman, T. et al. (2024). Exposure to bisphenol A in European women from 2007 to 2014 using human biomonitoring data – The European Joint Programme HBM4EU. Environment International, 190(108912), 108912. https://doi.org/10.1016/j.envint.2024.108912

3Human exposure to bisphenol A in Europe. (2023, septiembre 5). European Environment Agency. https://www.eea.europa.eu/publications/peoples-exposure-to-bisphenol-a

Contingut relacionat

  • Ara a Veritas

Veri-transformar, una cadena de canvis positius

A Veritas pensem que les empreses poden tenir un rol...

  • Ara a Veritas

Avancem en la nostra aliança amb Oxfam Intermón

Fruit de la nostra col·laboració amb Oxfam Intermón, llancem al...

  • Ara a Veritas

Veritas i Just Eat unim forces per portar una alimentació ecològica a totes les llars

Dins dels nostres serveis de lliurament a domicili, incorporem Just Eat,...

  • Ara a Veritas

La Generalitat de Catalunya reconeix el projecte Veritas Menstrual Point® com a bona pràctica

Després de convertir-nos en el primer retailer d’Espanya que ofereix...