Companys de viatge

Vegetalia, pioners en la fabricació de proteïna vegetal ecològica – Companys de viatge

Des del primer moment, Vegetalia ha estat el nostre company de viatge en el propòsit de fer arribar la millor alimentació possible a totes les llars. La marca produeix i distribueix aliments ecològics i vegetarians d’alta qualitat, respectant el medi ambient i de manera sostenible.

Els inicis de Vegetalia es remunten a fa gairebé 40 anys. Va ser el 1986 quan Salvador Sala i Tomás Redondo van fundar l’empresa amb l’objectiu d’elaborar proteïna vegetal (tofu, seitan i tempeh), una mena d’aliments que ells consumien personalment i que no era possible de trobar al mercat en aquell moment. Així, d’una necessitat personal va sorgir una idea de negoci.

ctualment, l’empresa forma part de Midsona, un grup suec d’alimentació ecològica i productes saludables amb seu a Malmö.

L’empresa va néixer amb la voluntat d’oferir una alimentació que ajudés les persones a tenir una vida més saludable, objectiu que continua present avui dia. 

Eva Roger, directora comercial de Vegetalia.

Els valors de Vegetalia han estat alineats des de sempre amb els nostres i, per aquest motiu, d’ençà del 2002, any en què vam obrir el nostre primer supermercat, hem treballat plegats per fer arribar la millor proteïna vegetal a tots els públics.

Veritas ha estat un company de viatge imprescindible per al desenvolupament del sector ecològic a escala nacional i un actor clau perquè els productes ecològics arribin a un públic molt més ampli. El seu esforç i professionalitat en la comunicació i divulgació, tant dels productes ecològics com de la proteïna vegetal, han ajudat tot el sector.

Eva Roger, directora comercial de Vegetalia.

El tofu, el tempeh, el seitan i la gamma d’hamburgueses vegetals, falàfels i hummus de Vegetalia es fabriquen a Castellcir, un entorn natural privilegiat situat a la comarca del Moianès, província de Barcelona. L’equilibri entre la producció artesanal i la tecnologia més sostenible és el secret de la marca per produir aliments de proteïna vegetal de qualitat i que siguin respectuosos amb el medi ambient.

Tenim alguns productes, com el seitan o el tempeh, que els elaborem de forma artesanal, igual que quan vam començar fa 38 anys. Segurament hauríem pogut automatitzar alguna part del procés productiu, però hauria estat en detriment de la seva qualitat organolèptica i serien productes totalment diferents.

Eva Roger, directora comercial de Vegetalia.

En consonància amb la producció artesanal, la marca també fa servir processos tecnològics sostenibles i, a més a més, disposa d’un sistema de plaques solars des de fa més de 15 anys i un pla de sostenibilitat de tot el grup que, entre altres punts, inclou la reducció del consum d’aigua a la fàbrica i de plàstic als envasos.

Vegetalia també aposta per la producció ecològica, fet que garanteix que els ingredients utilitzats no són transgènics i que segueixen estrictament les normes i els controls de la certificació ecològica.

Els productes de Vegetalia no contenen metilcel·lulosa, benzoat de potassi, àcid benzoic o sucres afegits, ingredients que altres proteïnes vegetals no ecològiques sí que afegeixen a les seves receptes.

Eva Roger, directora comercial de Vegetalia.

D’altra banda, el valor nutricional per a Vegetalia sempre és un objectiu clau en el desenvolupament de qualsevol producte i, certament, el gran repte és aconseguir una textura i un sabor que facin que vingui de gust, ja que la certificació ecològica no permet l’ús d’additius, colorants o saboritzants químics que fan servir empreses que produeixen alternatives vegetals no ecològiques. Per això, Vegetalia té un equip d’R+D que permanentment fa proves amb ingredients diferents, buscant noves receptes i investigant com podem millorar els productes.

Així mateix, un altre dels requisits de producció de Vegetalia és que l’origen dels productes sigui tan proper com sigui possible, tot i que de vegades depèn de la disponibilitat del producte.

Alguns ingredients poden ser difícils de trobar en ecològic en algun moment, com és el cas de la col o la carxofa, i poden tenir diferents orígens en funció de la disponibilitat. La soja, que és la nostra matèria primera principal, prové del sud de França. Altres matèries primeres, com la pastanaga, la carbassa, l’all, el tomàquet o els cigrons, són d’origen nacional.

Eva Roger, directora comercial de Vegetalia.
tempeh glaseado a la naranja-recetas-Veritas
Tempeh setinat amb taronja

Aquests tres productes, font de proteïnes vegetals bàsiques, són els productes estrella de la marca.

D’una banda, el procés d’elaboració del tofu consisteix a moldre, coure, quallar i premsar la soja.

De l’altra, el seitan s’elabora preparant una massa de farina i gluten de blat que es fa boles manualment i es cou en un brou que conté salsa de soja (tamari i shoyu), all, gingebre i alga kombu.

Finalment, el tempeh s’elabora per mitjà d’un procés de fermentació del llegum que millora nutricionalment el producte original.

T’ha agradat aquest article? Descobreix més aquí.

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

‘Butter chicken’ de tofu

El butter chicken (o pollastre amb mantega) és un dels plats més populars...

  • Companys de viatge

Pita amb seitan emmetxat

Aquesta pita amb seitan emmetxat t'encantarà. El gust del seitan...

  • Companys de viatge

Amanida de tofu fumat amb amaniment d’ametlles i pera

Amanida de tofu fumat, una proposta diferent i amb molts...

  • Companys de viatge

Sopa de miso amb tofu daurat

Tant el miso com el tofu estan elaborats a partir...