Consells

Unes festes delicioses i saludables per a tota la família

El desembre és una època màgica plena d’alegria i bon menjar. Però com aconseguir que els menuts mengin sa sense perdre la diversió? Aquí tens una guia per a unes festes delicioses, ecològiques i equilibrades.

Flexibilitat, no “tot o res”

L’estrella de les festes és la moderació, gaudir sense excessos. Sense prohibir, però escollint amb consciència.

Estratègies

1. No prohibir, sinó ensenyar a triar

La prohibició genera més desig. En comptes d’un “no” rotund, ensenya als teus fills a triar i gaudir amb moderació. Explica’ls que alguns aliments són per a ocasions especials i que el consum excessiu se’ls pot posar malament.

  • Quantitats pactades: abans d’una celebració, acorda amb el teu fill quants dolços o porcions de cert aliment pot menjar. Això els dona autonomia i els ajuda a regular-se.
  • Opcions saludables atractives: a casa, assegura’t de tenir sempre fruita fresca i ecològica tallada de forma divertida, iogurts naturals o fruita seca petita (si són prou grans i no hi ha risc d’ennuegament) al seu abast.

2. Entrants i aperitius saludables

  • Verdures delicioses: prepara safates de verdures crues (bastonets de pastanaga, cogombre, api, cirerols) amb hummus casolà o guacamole. Són un èxit!
  • Broquetes festives: combina trossos de formatge fresc, cirerols i olives, o minibroquetes de pollastre i verdures

3. Als àpats principals, aplica el model del “plat saludable”.

  • Prioritza les verdures ecològiques: anima el teu fill a omplir la meitat del plat amb verdures, ja sigui en amanides, al forn o amb cremes de primer.
  • Proteïnes de qualitat: tria carns magres rostides (gall dindi, pollastre, peix al forn).
  • Millors guarnicions: en comptes de patates fregides o salses pesades, fes patates al forn, purés casolans o verdures al vapor.

4. Dolços i postres: gaudi amb consciència

Els dolços són tradició durant les festes; negar-los pot generar frustració.

  • Varietat casolana: si enfornes a casa, redueix el sucre i opta per ingredients integrals o menys processats.
  • Dolços “alternatius”: prepara postres a base de fruita, com ara broquetes de fruites amb xocolata negra desfeta, macedònies o compotes casolanes.
  • Qualitat sobre quantitat: val més que mengin un torró de qualitat o un bocí de postres casolanes bones, que no pas grans quantitats de dolços industrials.

5. Aigua sempre

La hidratació és clau. Ofereix aigua tot sovint i limita els refrescos i sucs envasats, que contenen grans quantitats de sucres.

6. Predica amb l’exemple

Si els nens et veuen gaudir d’una alimentació variada i saludable, ells també en gaudiran. Involucra’ls a la cuina i converteix el menjar en una celebració familiar.

Les festes són per passar-s’ho bé i crear records. Amb equilibri i consciència, assegurarem que els nostres fills gaudeixen de les celebracions sense descurar el seu benestar. Bones i saludables festes a tothom

Laura Jorge, dietista-nutricionista col·legiada. Fundadora i directora del Centre de Nutrició Laura Jorge / @ljnutricion

Contingut relacionat

  • Consells

Vitamina C: l’antioxidant essencial que el teu cos necessita cada dia

La vitamina C, també coneguda com a àcid ascòrbic, és una...

  • Consells

Llavors funcionals: petites per fora, gegants en nutrients

Les llavors són un dels aliments més concentrats en nutrients...

  • Consells

Vasitos de mandarina con ‘crumble’ de almendras y cacao

Un postre ideal para compartir y disfrutar durante las fiestas....

  • Consells

Begudes vegetals: diversitat dietètica i sabor natural

Les begudes vegetals van néixer per cobrir la necessitat dels...