La viticultura ecològica es basa en el cultiu d’una vinya sana i neta, en harmonia i equilibri amb el medi ambient, el raïm de la qual serà la base d’un vi ecològic elaborat sense substàncies químiques i mitjançant pràctiques tradicionals.
Fruit de l’equilibri de les diferents formes de vida a la vinya, la varietat de raïm i les condicions climàtiques s’obtenen grans vins ecològics, el segell dels quals garanteix que compleixen unes condicions de cultiu, elaboració i embotellament vigilades pel Consell Regulador.
No s’utilitzen adobs ni fitosanitaris sintètics.
Està prohibit cremar restes de cultiu per preservar la flora microbiana del sòl.
La fermentació es du a terme amb llevats naturals o autòctons.
Durant la vinificació s’empren mètodes respectuosos, especialment els relacionats amb l’addició de sulfits i la clarificació.
Vi jove de raïm cabernet sauvignon, garnatxa i xarel·lo- De fermentació espontània i sense aclarir, és ric en aromes de fruita negra madura i resulta fantàstic per prendre amb carn i pasta.
Vins biodinàmics: fruit del calendari lunar
L’agricultura biodinàmica, regulada pel segell Demeter, considera les finques com un conjunt en equilibri, i posa l’accent en la interrelació entre sòl, plantes i animals.
Segueixen un calendari de sembra basat en els astres i utilitzen preparats vegetals i minerals com a adob, al mateix temps que rebutgen els fertilitzants, pesticides i herbicides industrials.
Una prova de l’èxit de la recuperació de la varietat catalana sumoll, que aporta la frescor i les aromes de les fruites i plantes mediterrànies. La garnatxa atorga elegància i delicadesa a aquest equilibrat cupatge.
Vins vegans: sense clarificadors d’origen animal
És possible que t’estiguis preguntant com pot ser que existeixin vins no vegans si és un producte d’origen vegetal… La resposta està en la clarificació -el procés al qual se sotmet el vi abans d’embotellar-lo per eliminar impureses-.
Normalment se sol fer amb albúmina d’ou, caseïna (una proteïna derivada de la llet) o fins i tot gelatina obtinguda de cartílags d’animals.
En els vins vegans es fan servir proteïnes de blat, patates, pèsols o bentonita (una varietat d’argila).
Un vi jove, amb notes de fruita blanca (pera, poma, préssec d’aigua) i molt fresc, que s’elabora amb raïm de la varietat muscat de Frontignan i xarel·lo i és perfecte per acompanyar arrossos, pastes i aperitius.
Contingut relacionat
Ara a Veritas
Vins ecològics, retorn als orígens
L'essència dels vins ecològics resideix a reprendre la forma en...
Ara a Veritas
Cerveses artesanes i ecològiques
Les cerveses ecològiques fermenten de manera natural sense que hi...
Ara a Veritas
Vi ecològic: més antioxidants, menys sulfits
En comparar un vi ecològic amb un de no ecològic,...
Ara a Veritas
Cellers Can Suriol – Veritas
Situada al mig del poble de Grabuac, Vilafranca del Penedès,...