Consells

Soc el que practico: com fomentar un canvi d’hàbits

Els hàbits són la suma d’accions que fas d’una manera repetitiva des que et lleves fins que te’n vas a dormir. Formen part del teu pilot automàtic, les fas sense pensar-hi i sense esforç, i ocupen entre un 40% i un 60% del teu temps.

Soc el que practico: com fomentar un canvi d'hàbits - Consells - Veritas

La major part dels hàbits del dia a dia s’aprenen en la infància, en la família, a l’escola i amb els amics, però no es trien, ja que una forma d’adquirir-los és a través de la imitació. Per això, de vegades, pot ser que observis els teus hàbits i t’adonis que, potser, no t’ajuden a ser la persona que vols ser i t’allunyen de qui t’agradaria ser. Si estàs en aquesta situació, pots canviar-los, tot i que hauràs de seguir algunes passes per aconseguir-ho.

Per canviar els teus hàbits, el primer que pots fer és prendre’n consciència. Normalment, les accions del dia a dia es poden viure des de dos llocs:

  1. Fent-les d’una manera repetitiva i sense gaire atenció.
  2. Prenent consciència en com les fas i en el que aporten al teu propòsit de vida.

En aquest sentit, un dels camins per prendre consciència és l’autoobservació, una habilitat que tots posseïm, però que no acostumem a fer servir. Amb aquesta pràctica pots fer una acció i observar com l’executes, fent-te preguntes com ara:

  • Com ho estic fent?
  • Com em sento quan ho faig?
  • Com és la meva respiració?
  • Com podria millorar-ho?
  • M’aporta salut o me’n pren?
  • És això el que realment vull per a la meva vida?
Soc el que practico: com fomentar un canvi d'hàbits - Consells - Veritas

La velocitat i pressió que vivim en els nostres dies no faciliten que posem consciència en el que fem. Per tant, si practiques l’habilitat de l’autoobservació, podràs tenir consciència de què fas i com ho fas. Aquest és el primer pas per al canvi d’hàbits intencionat.

Tenir uns bons hàbits alimentaris és crucial per tenir una bona relació amb el menjar i una bona salut. Si sumes el temps que durant la jornada inverteixes en accions relacionades amb el menjar, t’adonaràs que és molt gran, sobretot si l’aprofites per socialitzar amb els altres o fer reunions de treball.

Per exemple: quan prepares l’esmorzar abans de sortir de casa, prens el cafè o la infusió del matí, esmorzes, vas a comprar al supermercat, prepares el dinar o el sopar, menges o, si vas a un restaurant, el temps que trigues a buscar-ne un o a triar els plats del menú, entre moltes altres accions.


Com veus, inverteixes molt de temps en hàbits relacionats amb el menjar; per això, si hi fas una petita millora, l’impacte que tindrà en el teu dia a dia serà gran, així com en la teva salut i benestar.


Text: Mireia Angalada, experta en transformació d’hàbitos y xef professional.

Contingut relacionat

  • Consells

Alimentació per millorar la salut mental

El Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (Cibersam) i l'Institut...

  • Consells

Esmorzars compartits

Que pares i fills comparteixin esmorzars saludables i equilibrat és...

  • Consells

Aprèn amb els nostres vídeos

Receptes, tècniques de cuina, upcycling, cosmètica casolana i molts més vídeos....

  • Consells

Cuina d’aprofitament contra el malbaratament alimentari

Coneixes la nostra oferta de Cuina d’Aprofitament? La Cuina Veritas...