Consells

Slow food, l’alimentació conscient

Comprar de manera conscient aliments de temporada, locals i sostenibles, cuinar-los lentament i degustar-los sense pressa: aquestes són les bases del moviment slow food, que aspira a un món on tots puguem accedir i gaudir d’un menjar bo per a nosaltres, per als qui el produeixen i per al planeta.

Slow food, l'alimentació conscient - Consells - Veritas

L’slow food reivindica el tornar a la cuina d’abans i seguir una dieta saludable, equilibrada i ecològica, basada en productes de proximitat i de temporada, que són els millors per a l’organisme, ja que la natura ens ofereix a cada estació allò que necessitem per estar en equilibri.

Cal parar atenció a l’alimentació en tots els seus aspectes.

Des de la compra fins al moment de la degustació, passant pels tipus de cocció. I recorda menjar sense presses i mastegant acuradament cada mos.

Slow food, l’alimentació conscient

Verdures d’arrel, cereals integrals i proteïnes vegetals

Comença per prioritzar el consum de vegetals:

  • Fulles verdes: col, escarola, espinacs, bledes.
  • Verdures d’arrel: pastanaga, nap, porro, xirivia.
  • Verdures que creixin a prop de terra: coliflor, carbassa.

Per assegurar una aportació d’energia estable, pren cereals integrals mastegant-los bé i evita els sucres refinats.

Quant a les proteïnes, intenta que les vegetals superin les d’origen animal i gaudeix del gust de cigrons, llenties i mongetes de diferents varietats: blanques, vermelles, negres…

I per arrodonir les teves receptes afegeix-hi picades de fruita seca (nous, avellanes, pinyons) i llavors de carbassa, gira-sol, lli o cànem.

Tria productes de proximitat

Per descomptat, també has d’incloure a la dieta els aliments que destaquen per les seves propietats nutricionals i el potencial terapèutic: miso, algues i fermentats vegetals, com la xucrut, el kimchi o els pickles.

Però abans de comprar, pregunta per la procedència i tria algues gallegues, miso català i fermentats vegetals elaborats per empreses pròximes.

Aposta pel comerç just

Si prens cafè, xocolata o altres articles que no siguin de proximitat, tria’ls de comerç just certificat amb el segell Fair Trade.

I no dubtis a fer costat a les empreses amb la certificació B Corp, que van més enllà de l’objectiu de generar guanys econòmics i innoven per maximitzar el seu impacte positiu en els empleats, les comunitats a les quals presten servei i el medi ambient.

Contingut relacionat

  • Consells

Guia per estalviar menjant ecològic

Seguir una dieta saludable no ha de ser sinònim de...

  • Consells

Crema de verdures

Senzilla i saborosa, aquesta crema de verdures va genial els...

  • Consells

Amanida cruixent de blat de moro i quinoa

Una amanida cruixent nutritiva i facilíssima de preparar. El blat...