Els nens són grans seleccionadors dels aliments que mengen i els llegums –ja siguin cigrons, llenties, mongetes…– són un dels més rebutjats. Aconseguir que els acceptin no és difícil, només cal posar-se al seu lloc i tenir en compte els seus interessos quan es troben davant d’un plat de menjar.
Pautes per introduir els llegums en l’alimentació infantil
Els llegums són una excel·lent font de proteïnes, hidrats de carboni d’absorció lenta i fibra, i és important que estiguin inclosos en la dieta habitual dels més petits. De fet, fa ja temps que es recomana fer-los servir com a font de proteïna almenys una vegada a la setmana, en substitució de la proteïna d’origen animal. Et donem unes pautes per introduir-los en l’alimentació del nen i evitar que els rebutgi.
Com més aviat millor
És més fàcil que els nens acceptin els aliments si se’ls presenten des d’una edat primerenca; per això és recomanable incloure llegums al seu menjar des que són nadons.
Receptes creatives
La majoria no els volen tastar simplement perquè no els n’agrada l’aparença o la textura, per la qual cosa és aconsellable apostar per la creativitat a l’hora de presentar els llegums. Pots fer receptes que cridin l’atenció del teu fill: hamburgueses, croquetes, salses….
Troba tots els productes de la recepta a les nostres botigues o shop online.
Junts a la cuina
Als nens els encanta feinejar entre olles i paelles i també els agrada tastar allò que han ajudat a cuinar . Una bona idea és deixar que siguin ells els qui els rentin i els posin en remull.
Molta paciència
Recorda que “Roma no es va construir en un dia” i no et desanimis si els teus fills els rebutgen les primeres vegades; has de continuar posant-los a la taula amb regularitat i amb diferents receptes.
Abans de res, diversió
És habitual que als nens els avorreixi asseure’s a menjar i prefereixin jugar; prova d’ensenyar-los endevinalles sobre llegums o fes jocs de memòria amb les diferents varietats.
4 propostes fàcils i molt atractives
- Afegeix un grapat de llegums als seus plats preferits. Converteix els llegums en un ingredient més; per exemple, afegeix llenties a uns macarrons o barreja cigrons amb arròs.
- Sopes amb trossets. Pots combinar diferents aliments, como llenties, cigrons i faves amb vegetals i carn o pollastre.
- Purés i cremes amb formatge. Fes un puré de llegums (faves, cigrons) i incorpora-hi formatge ratllat per donar-li un toc de sabor.
- Dibuixos i formes al plat. Una idea que funciona molt bé és fer siluetes d’animals o cares al plat perquè els nens es distreguin mentre mengen.
Text: Júlia Farré, diestista i nutricionista col·legiada.