Consells

Què menjar al final de l’estiu

La tornada de les vacances és un moment dolç, venim amb les piles carregades i recordem amb un somriure passejos, àpats i converses a l’aire lliure. No obstant això, no hem d’abaixar la guàrdia perquè en aquesta època és quan apareixen diverses malalties provocades per un excés de calor i humitat dels òrgans interns. Infeccions d’orina, fongs com la càndida i la tendència a patir una olor corporal forta són algunes de les afeccions comunes en aquesta època. La raó? La calor estival i una hidratación deficient han alterat les nostres defenses. Però no tot és a causa de la calor, ja que a l’estiu és fàcil abusar d’aliments de naturalesa freda, alcohol, fermentats industrials i altres productes generadors de moc com els gelats. En general, aquests aliments afebleixen la digestió i promouen la fermentació patològica responsable de la proliferació de fongs en el sistema digestiu. D’altra banda, el consum d’antibiòtics de manera directa (per tractar infeccions, per exemple) o indirecta (consumint proteïna animal no ecològica) acaba impactant sobre el sistema inmunitari i el resultat és una inflamació intestinal. Segons la medicina xinesa aquest fet s’emmarca en el concepte d’humitat i insuficència de la melsa, l’àrea funcional i responsable d’una digestió saludable.

Què menjar al final de l’estiu

Arribats a aquest punt, és hora d’optar per una dieta que enforteixi la capacitat digestiva i que resolgui l’excés d’inflamació i moc. Com a resultat, les defenses i l’estat vital es veuran reforçats. Aquest tipus d’alimentació se centra a reduir o eliminar la proteïna animal durant una temporada, eliminar les farines blanques, els greixos saturats, el sucre i l’alcohol i incrementar el consum de fruites i verdures de temporada, principalment les de color groc i de forma arrodonida, com cigrons, blat de moro, mill, patata o carbassa. Quant a les coccions descartarem els crus, els fregits i les barbacoes, i ens decantarem pels bullits, el vapor, l’escaldat o el saltat ràpid. Et recomanem aquesta recepta de cuscús amb carbassa i cigrons. I si sospitem que hi ha massa humitat patològica és recomanable tenir a mà algunes herbes amargues per preparar una infusió de camamilla. Les seves propietats frenen el creixement de fongs i bacteris i estimulen la immunitat natural de l’organisme.  

Contingut relacionat

  • Consells

Cigrons – Tècniques de cuina

Cigrons, un llegum amb un alt contingut en calci. La...

  • Consells

Sandvitx amb ensalada russa de cigrons i ceba tendra

Sandvitx amb ensalada russa de cigrons i ceba tendra, un...