Per què les verdures són el millor remei per a la inflamació?
La inflamació és un cercle viciós responsable de moltes afeccions i malalties que pots frenar de manera natural i sense medicació. Tan sols has de fer alguns canvis en la teva alimentació, que s’ha de basar en verdures i productes frescos sense processar, rics en vitamines i minerals.
Per què les verdures són el millor remei per al dolor crònic?
Davant una inflamació aguda, el sistema immunitari s’activa per solucionar la lesió, cosa que causa molt dolor i provoca que prenguis medicació per suportar-lo, però en fer-ho afavoreixes que el procés no es resolgui correctament i, encara que el dolor sigui menys intens, duri bastant més temps. També existeix la inflamació de baix grau, que té causes diverses, com la mala alimentació i l’excés de sucre, gluten i lactis de mala qualitat, que poden danyar l’aparell digestiu i, com a conseqüència, el sistema immunitari.
Per tant, si la teva alimentació no és l’adequada i prens massa fàrmacs, la resposta inflamatòria del cos augmenta. D’aquí la importància de seguir una dieta antiinflamatòria a base, principalment, de verdures (excepte el tomàquet verd, el pebrot cru, l’albergínia i la patata amb pell) i aliments reals i en què no tenen cabuda els productes processats, els sucres, els additius, la sal.
Clorofil·la i minerals indispensables
Les verdures de fulla verda són riques en clorofil·la, magnesi i minerals indispensables:
Enciam
Escarola
Espinacs
Bledes
Ruca
Per la seva part, les crucíferes són molt riques en calci:
Col
Kale
Coliflor
Cols de Brussel·les
Col de cabdell
I la resta de verdures i hortalisses aporten fibra i afavoreixen la salut de la microbiota intestinal:
Api
Carxofa
Espàrrecs
Alls tendres
Mongetes tendres
Carbassó
Carbassa
Hidrats de carboni saludables
Xirivia, nap, patata, moniato, remolatxa, api-rave, ceba, all, porro…aporten hidrats de carboni saludables, molt necessaris per al funcionament correcte de l’organisme, i la família de les cebes conté quercetina, una substància antioxidant molt potent que també es troba a la pell de les pomes. Quant a la fruita, tria sempre varietats ecològiques madurades al sol i, si és possible, menja-te-les amb pell:
Els greixos sans també compleixen una funció antiinflamatòria fonamental i es troben en el peix blau (que ha de ser petit i salvatge), el peix blanc, la fruita seca, l’ou, l’alvocat, els olis de qualitat (d’oliva extra verge, de coco, de lli, de sèsam), el ghee, etc. Igualment, és important enriquir els plats amb herbes aromàtiques (cúrcuma, gingebre, comí, anís, clau, pebre negre, nou moscada, orenga, alfàbrega, anet, julivert i coriandre, romaní, pebre de Cayena…) i cuidar la microbiota amb probiòtics, com xucrut, pickles, kimchi, vinagre de poma sense pasteuritzar, vinagre o pasta d’umeboshi, tamari, miso, quefir d’aigua i de llet de cabra, kombutxa…
Queden prohibits…
El gluten (pa, pasta, pizzes, brioixeria), els lactis de vaca no ecològics, el sucre en totes les seves formes, la soja (tofu, iogurts, begudes), els processats i l’excés de carn vermella, embotits i productes carnis elaborats.
Text: Martina Ferrer. Nutricionista integrativa especialista en psiconeuroimmunologia.