Consells

Per què cal reduir el sucre en la dieta infantil i com aconseguir-ho?

El sucre és a tot arreu: salses, galetes, sucs… Un consum excessiu, especialment en els infants, afecta la salut. En aquest article t’expliquem les raons per les quals és important reduir la ingesta de sucre en els més petits i algunes estratègies pràctiques per aconseguir-ho.

reduir el sucre en la dieta infantil - Consells - Veritas

Reduir el consum de sucre en l’alimentació infantil no només beneficia la salut dels infants a curt termini, sinó que també els ajuda a desenvolupar hàbits saludables per a tota la vida. Amb petits canvis i un enfocament gradual, és possible millorar la qualitat de la seva dieta. La canalla no només estarà més sana, sinó que també tindrà més energia i aprendrà a gaudir d’una varietat de gustos i aliments.

  • Protecció dental
    El sucre alimenta bacteris que malmeten l’esmalt i causen càries. Reduir-ne el consum protegeix les dents i prevé problemes a llarg termini.
  • Pes i salut metabòlica
    L’excés de sucre es converteix en greix, que augmenta el risc d’obesitat, diabetis tipus 2 i malalties cardiovasculars.
  • Millor dieta general
    La reducció del sucre fomenta el gust per aliments nutritius i millora la qualitat de l’alimentació amb més vitamines i minerals.

És important reconèixer que no només els dolços i les llaminadures contenen sucre. Altres aliments comuns que consumeix la canalla poden tenir alts nivells de sucre. Entre aquests es troben:

  • Sucs i refrescos: tot i que alguns es promocionen com a saludables, contenen altes quantitats de sucre.
  • Iogurts de sabors: gairebé tots els iogurts dirigits a infants inclouen sucres afegits.
  • Cereals per esmorzar: els cereals de colors o els que porten personatges infantils acostumen a tenir molt de sucre afegit.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els infants no consumeixin més d’un 10% de les calories diàries en forma de sucres simples, i preferiblement reduir-los al 5%. Els sucres simples els consumim de manera natural i saludable cada vegada que mengem fruita i lactis, per la qual cosa no cal afegir sucre en cap quantitat. Si se’n consumeix, que sigui de manera moderada i ocasional.

1. Opta per aliments naturals
Substitueix sucs per fruites senceres: la seva fibra regula el sucre en sang i aporta sacietat.

2. Llegeix les etiquetes dels productes
Els ingredients com xarop, fructosa, mel, glucosa o melassatambé són formes de sucre. En revisar la llista d’ingredients i les etiquetes, podràs identificar i evitar productes amb excés de sucre.

3. Redueix gradualment el sucre en receptes casolanes
Si prepares receptes a casa, mira de reduir de mica en mica el sucre. La canalla té un paladar adaptable i es pot acostumar a gustos no tan dolços.

4. Reemplaça les begudes ensucrades per aigua o llet
L’aigua i la llet són opcions molt més saludables que els refrescos o sucs. Si al teu fill li costa d’acceptar aquesta transició, prova de barrejar aigua amb una mica de suc al començament i redueix gradualment la quantitat de suc.

5. Involucra la canalla a la cuina
Quan els infants participen en la preparació d’aliments, són més propensos a tastar menjars saludables. Anima’ls a preparar receptes de postres casolanessense sucre, com batuts de fruita fresca o iogurt natural amb fruites.

T’ha agradat aquest article? Troba’n més.

Text: Júlia Farré

Contingut relacionat

  • Consells

Tens addicció al sucre? El camí del plaer al cervell

Gràcies al sistema de recompensa del cervell, sentim l’impuls de...

  • Consells

5 berenars saludables i ecològics per als teus menuts

L’alimentació infantil és fonamental per al creixement i desenvolupament dels...

  • Consells

A la tardor, alimenta les seves defenses

L’alimentació és un factor clau perquè els teus fills puguin...

  • Consells

Alimentació infantil en les diferents etapes del desenvolupament

L’alimentació infantil és un pilar fonamental per al creixement i...