Recuperar finques tradicionals a punt de desaparèixer i reconvertir-les en granges de producció d’ous ecològics és la filosofia d’Eco’s, la més jove de les iniciatives de Montsoliu, una empresa que treballa per solucionar els problemes de comercialització dels petits productors locals.
Enginyer agrònom de professió i ecologista convençut, Bernat Farriol ve del sector carni i poc a poc va anar prendent consciència de la necessitat d’oferir a tothom una alimentació millor. Aquest va ser el germen de Montsoliu, que té com a objectiu, en paraules de Farriol, “fer arribar al consumidor directament del camp i sense intermediaris, aliments obtinguts de manera artesanal, ecològica i totalment sostenible”. Gestionen i controlen tot el procés per garantir la qualitat dels aliments, sempre respectant els ritmes de creixement animal i sense forçar-los.
“Al seu moment vam veure que hi havia moltes granges que s’anaven perdent i vam decidir evitar que es malmetés aquesta riquesa local. Ens encarreguem de fer les obres necessàries, demanem els permisos i les posem en funcionament”. La primera que van recuperar va ser la Granja Mas Frigola de Forallac, situada al Parc Natural de les Gavarres, al Baix Empordà. Una altra de les finques és Casa Martís, situada a Esponellà, al pla de Martís. “Actualment tenim 11 granges recuperades a les comarques de Girona, on les nostres gallines viuen en llibertat”. L’època de posta és crucial i les ponedores disposen d’un lloc còmode i adequat.
La consequüencia d’una alimentació cuidada, basada en lleguminoses i cereals ecològics i picoteig en camps sense pesticides, és un ou totalment lliure de químics, caracteritzat per una clara consistent i aglutinada, un gust fi i un rovell bombat i de color natural. Referent a això, és important destacar que el rovell ecològic és molt més pàl·lid que el no ecològic perquè el pinso que mengen les gallines no ecològiques se li afegeixen colorants perquè el rovell sigui de color groc viu. “Els ous Eco’s estan certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, els recollim diàriament, els envasem a les nostres instal·lacions de Celrà i els enviem a la botiga en un màxim de dos o tres dies”. Descobreix les diferències entre un ou ecològic i un no ecològic en aquest vídeo.
Contingut relacionat
Companys de viatge
Ous farcits
Ous farcits, típics de la gastronomia mediterrània, agraden a tothom...
Companys de viatge
En què es diferencien els ous ecològics? – Estudis
Alguns dels principals criteris en què ens basem quan anem...
Companys de viatge
Euskaber – Companys de viatge
Euskaber és l’agrupació de petits agricultors del País Basc que...