Ens hem acostumat a la mona de nata, de crema o de llimona amb una enorme figura de xocolata de l’esport que més ens agrada o de la nostra afició més recent. És veritat que és una opció excel·lent, però no ens hem d’oblidar que, fins no fa gaire, la mona era un pa dolç amb mantega i ous que es compartia com a postres al final de l’àpat. Hem volgut recuperar la recepta tradicional, però en la versió vegana i ecològica, que no només és boníssima, sinó que serà apta per a qui no consumeixi aliments d’origen animal, intolerants a la lactosa i al·lèrgics a l’ou o a les proteïnes de la llet de vaca.
1. Porta l’aigua del preparat previ a ebullició, afegeix-hi la farina i remena enèrgicament fins que tingui textura de beixamel. Deixa-ho refredar.
2. Barreja tots els ingredients de la mona en un bol gran i, quan ja no quedi farina lliure, pasta 15 minuts a mà o 5 a màquina fins a obtenir una massa llisa.
3. Deixa fermentar aquesta massa a temperatura ambient una hora o fins que dobli el volum.
4. Desgasifica la massa, passa-la a una superfície de treball i talla-la en 7 o 8 trossos. Fes-ne boles i posa-les de forma circular (com els pètals d’una flor) a la safata de forn, amb un tapet de silicona o un paper de forn.
5. Deixa reposar una hora més o fins que dobli el volum.
6. Un cop hagi fermentat, pinta la mona amb llet, empolvora-la amb sucre morè humitejat amb suc de taronja i ametlla laminada i enforna a 200 °C durant 20 minuts, amb escalfor a dalt i a baix.
7. Un cop freda, pots decorar-la amb sucre de llustre o unes plomes típiques de la mona més actual!
Text: Laura Zurriaga, cuinera i pastissera. Creadora de contingut @croquetadexocolata.