Entrevistes

Marc vergés: “els greixos no només no ens engreixen, sinó que ens ajuden a aprimar-nos”

Parla amb passió i amb la convicció que la salut depèn molt d’un mateix. Marc Vergés és graduat en Nutrició Humana, màster en Fitoteràpia i té un postgrau en Medicina Naturista, a més de ser entrenador esportiu. És autor dels llibres Grasas buenas i Paleodieta para deportistas, els dos publicats per Amat. Marc Vergés - Entrevistas - Veritas

Marc Vergés

Què és la nutrició evolutiva?

Consisteix a defensar com a base alimentària aquells aliments que han estat més temps en contacte amb l’espècie humana i en etapes en què l’ésser humà ha tingut una millor composició corporal i més capacitat adaptativa. I també és important recuperar els aliments tal com els meniàvem abans.

Ara sabem que els greixos no són els dolents de la pel·lícula

Hi ha greixos que fins ara ens pensàvem que ens engreixaven, i ara ens adonem que no només no ens engreixen, sinó que ens ajuden a aprimar-nos. Això és perquè és més costós gestionar aquests greixos que les mateixes calories que tenen.

Posa’m alguns exemples d’aliments amb greixos saludables

L’oli de coco, per exemple. Alguns estudis demostren que és capaç de reduir el perímetre de la cintura, però ha de ser verge extra i no refinat. Pel que fa al rovell d’ou, hem passat de dir que només és podien menjar dos o tres ous a la setmana a menjar-ne fins a dos al dia sense problemes. I l’oli d’oliva és fantàstic: millora l’absorció de les vitamines liposolubles i això té un efecte molt positiu en les dietes per perdre pes.

I dins de la dieta evolutiva, quin és el paper dels carbohidrats?

Fa molts anys ens vam haver de tornar molt eficients per gestionar els pocs sucres que ens arribaven i això ha estat una eina fantàstica per sobreviure com a espècie: de tant en tant trobàvem un tubercle o apareixien fruites amb el bon temps o ens atrevíem a agafar la mel d’un rusc. Aquesta eficiència que teníem abans, ara, amb tanta abundància d’hidrats, s’ha convertir en una arma de doble tall. El cos està saturat i acaba creant una resistència a la inulina que ens impedeix gestionar bé aquests hidrats i fa que ens engreixem, tinguem diabetis de tipus 2 o una inflamació de baix grau crònica, entre altres coses.

Aleshores, la teva recomanació pel que fa als carbohidrats quina seria?

Menjar els carbohidrats que són més naturals i que venen amb un contingut antiinflamatori afegit, com la patata lila o la pastanaga salvatge, que també és lila. El color és important: els hidrats que menys ens interessen són els que tenen un color marró clar-vainilla.

També parles de la importància de tenir una microbiota sana

Sí, els últims anys hem après que hi ha una gran diferència entre les principals tribus de caçadors-recol·lectors que encara queden avui en dia i la resta del món. La diferència es troba en la varietat de microorganismes amics -la microbiota- que tenim als budells i també en la quantitat: els caçadors-recol·lectos en tenen més varietat i més quantitat. La conseqüència és que tenen menys patologies en general i una absència total de qualsevol malaltia moderna. Hem d’imitar la microbiota d’aquestes poblacions potenciant els aliments amb fibra i consumint fermentats (pickles, kombutxa, miso, quefir, iogurts), que són rics en microorganismes beneficiosos.

Però al paleolític tot això no hi era!

És veritat, però no es tracta només d’imitar exactament el que fèiem en el passat, sinó d’aprofitar també les coses que són interessants d’avui en dia, combinar allò que abans ens havia fet molt forts amb all`que avui en dia ens pot ajudar.

Quin paper tenen els aliments ecològics en el teu plantejament?

Tenint en compte que estem en un ambient que afecta negativament el nostre sistema inmunològic, és coherent i racional reduir els químics que provenen del que mengem. I s’ha de passar d’una agricultura extensiva a una de més sostenible en tots els sentits.

Fes una recomanació senzilla per a algú que vulgui fer un primer pas per millorar la seva alimentació

Fàcil: que els primers plats siguin amanida o verdura verde ecològica ben banyada en oli d’oliva. Adam Martín Gaudeix amb les nostres entrevistes.

Contingut relacionat

  • Entrevistes

Aitor Sánchez: «en nutrició importa més el que no menges que el que menges»

Entrevista a Aitor Sánchez, nutricionista i autor del blog "Mi...

  • Entrevistes

Doctor Jorge Pérez-Calvo: “consumir productes ecològics és una necessitat”

El doctor Jorge Pérez-Calvo és un dels principals referents en...

  • Entrevistes

Xavier Pellicer: “jo no sóc aquesta persona ni la vull ser, vull ser jo”

Xavier Pellicer és un xef reconegut amb estrella Michelin i...