Lucía Martínez, dietista-nutricionista experta en nutrició vegetariana, forma part d’una nova generació d enutricionistes que ha irromput als mitjans i les xarxes per fer divulgació amb un llenguatge directe, sense lligams amb ningú i amb rigor científic. Acaba de presentar “Vegetarianos concienciados” (Paidós), un manual ple de consells perquè els vegetarians vagin tranquils -i ben nodrits- per la vida.
Lucía Martínez
Les dietes vegetariana i vegana encara generen molta confusió. Com a experta: podem dir que són aptes per a tothom?
Ho podem dir i no és una opinió personal. Tenim el document de posicionament sobre dietes vegetarianes de la American Dietetic Association (ADA) i altres associacions de nutricionistes i dietistes diuen el mateix; tenim l’experiència, perquè hi ha milers de persones que segueixen una dieta vegetariana, i tenim molta investigació, ja que aquesta dieta és una de les més estudiades. A dia d’avui,
continuar discutint si una dona embarassada, una criatura o una esportista poden seguir una dieta vegetariana hauria de ser una cosa superada.
Encara sentim a molts llocs que s’ha de menjar de tot
Hi ha moltes coses avui en dia a l’abast de tothom que és millor no menjar-se-les. En el context actual, en què tenim supermercats plens de productes que no són saludables i una societat en què la majoria de la població, per sort, no passa gana, és molt important saber què no has de menjar. I, evidentment, una dieta sense carn pot ser saludable, com també ho pot ser una dieta sense pa.
No hi ha cap grup s’aliments que sigui imprescindible.
Algunes persones opinen que els pares no poden imposar una dieta vegana als seus fills. Què en penses?
El dia que em presentin un nen de 10 mesos que decideixi el seu menú, potser callaré! Les famílies ho imposen tot als seus fills, fins que tenen una edat suficient per triar per si mateixos, des de batejar-los fins a posar-los arracades. Aquest argument no té cap sentit.
El que és important és que totes les famílies tinguin bona informació per alimentar els seus fills de manera saludable. I dic totes, perquè les famílies que segueixen una dieta tradicional sovint tampoc tenen informació de qualitat sobre alimentació i salut.
A vegades perquè ens falta la figura de la dietista-nutricionista a la sanitat pública i moltes vegades perquè la informació sobre alimentació ens la proporciona la indústria alimentària i dona bons consells.
La dieta vegetariana té algun benefici afegit sobre la salut?
Tenim evidències que ens diuen que
la dieta vegetariana i especialment la vegana tenen resultats fantàstics amb pacients amb diabetis de tipus 2 i que en la població vegetariana hi ha menys incidència de sobrepès i obesitat.
Però pot ser que tot això canvïi en el futur, perquè el patró d’alimentació de la població vegetariana està canviant per la irrupció brutal que hi ha de productes ultraprocessats vegetarians.
I pot tenir algun risc?
Aquñi hem de parlar de la
vitamina B12. És una vitamina que es troba en aliments d’origen animal i una dieta pobra en aquests aliments o que els elimina totalment ha d’obtenir la B12 a través de suplements. Aquesta és l’única advertència per a aquest grup.
També té conseqüències positives per al medi ambient.
Està perfectament documentat per l’OMS i la FAO:
la dieta vegana i després l’ovolactovegetariana són els sistemes alimentaris que causen menys impacte medi ambiental pel que fa als gasos d’efecte hivernacle, d’us de la terra, d’ús d’aigua, etc.
Si volem ser ecologistes o sostenibles, una de les coses més importants que podem fer és canviar l’alimentació: no agafem un avió cada dia, però sí que mengem cada dia.
Adam Martín
Gaudeix amb les nostres entrevistes.