Tècniques de cuina

L’eritritol, un endolcidor sense calories – Tècniques de cuina

Cada cop som més conscients que consumir sucre de manera habitual és perjudicial. Per això, optem per buscar alternatives més saludables, com ara l’eritritol, una opció més interessant per a l’organisme, ja que, a diferència del sucre, no té calories i no provoca pics d’insulina.

El eritritol, un endulzante sin calorías – Técnicas de cocina con Anna Torelló

L’eritritol, un endolcidor sense calories

L’eritritol és un edulcorant que forma part de la família dels polialcohols, com també ho són el sorbitol, el maltitol i el xilitol, entre d’altres. Aquest grup destaca perquè és molt baix en calories i, a més a més, no augmenta el risc de càries ni produeix pics d’insulina. Quan té un origen ecològic, s’elabora a partir de cereals lliures d’organismes modificats genèticament (OMG) i de possibles restes de fertilitzants o pesticides de síntesi química.

Els polialcohols tenen molt poc valor calòric, atès que no es metabolitzen com el sucre, sinó que passen a través de l’intestí prim per esdevenir aliment dels bacteris intestinals al budell gros. És per aquest motiu que no aporten calories, tot i que la major part de polialcohols tenen el risc de produir flatulències o diarrees quan es consumeixen en quantitats elevades.

L’eritritol, encara que és de la mateixa família, actua d’una altra manera, ja que la major part d’aquest polialcohol s’absorbeix al budell prim i s’excreta a través de l’orina; d’aquesta forma, s’eviten les molèsties intestinals.

Les dietes amb un alt nivell de sucre també s’han relacionat amb l’aparició de moltes malalties, com ara la diabetis tipus 2, obesitat, càries, problemes cognitius i afeccions cardiovasculars. La substitució del sucre per eritritol pot ajudar a reduir el risc de desenvolupar aquestes malalties.

D’altra banda, com que aquest polialcohol no produeix pics d’insulina, és una opció ideal per als diabètics. A més a més, en no contenir calories, també és interessant per a persones que volen perdre pes.

Si vols començar a substituir el sucre per l’eritritol, has de tenir en compte el poder endolcidor de cadascun. Tot i que visualment són molt semblants, l’eritritol té un poder edulcorant entre un 60% i un 70% més baix en comparació amb el sucre comercial. Això vol dir que endolceix un 30% menys, així que has de parar-hi esment quan adaptis les receptes: 100 grams de sucre corresponen a 130-140 grams d’eritritol. Per mesurar les quantitats, pots posar-hi una culleradeta i mitja d’eritritol per cadascuna que hi posaries de sucre.

Tot i que l’eritritol és una opció interessant com a substitut del sucre, hem de treballar per adaptar-nos al gust real dels aliments i reduir la necessitat d’afegir aquest gust dolç, sigui amb sucre o amb eritritol.

Ja pots trobar el nostre eritritol a Supermercats Veritas.

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

Pa de pessic de moniato i cacau

Descobreix aquest deliciós pa de pessic de moniato i cacau!...

  • Tècniques de cuina

Rotlle de carbassó

Aprofita totalment aquesta recepta fàcil de preparar, deliciosa i saludable...

  • Tècniques de cuina

Pizza de fruites amb iogurt

Si busques una forma original i saludable de prendre síndria,...

  • Tècniques de cuina

L’ametlla, la fruita seca ideal per a la teva beguda vegetal – Tècniques de cuina

Arran de l’augment de diagnòstics d’intolerància a la lactosa i...