La cocció perfecta dels cigrons – Tècniques de cuina
Aquestes lleguminoses són de les més utilitzades a la cuina mediterrània i a tot el món. En aquest article t’expliquem com cuinar els cigrons perquè siguin més saborosos i digestius.
Els cigrons són una font de proteïnes i contenen moltes vitamines, com la B1, la B6 i l’àcid fòlic, a més de minerals com el fòsfor i el ferro. Gràcies a la seva aportació en nutrients i en fibra, afavoreixen el trànsit intestinal i ajuden a combatre l’estrenyiment.
La cocció dels cigrons
La clau perquè els cigrons quedin tendres és la cocció.
Remulla’ls entre 12 i 24 hores amb una cullerada de bicarbonat. Després cola’ls i renta’ls.
Posa aigua a bullir en una olla i aboca-hi els cigrons.
Perquè siguin més saborosos, hi pots afegir una ceba partida en trossos, tres grans d’all, una pastanaga, una fulla de llorer i un pessic de sal.
Perquè siguin més digestius, si vols, també hi pots afegir una fulla d’alga kombu.
Deixa-ho bullir durant 10 minuts i després baixa-ho a foc mitjà.
Tapa l’olla i deixa els cigrons amb aigua i les verdures bullint entre 1 hora i mitja i 3 hores, segons el tipus de cigró, la duresa de l’aigua i el temps que han estat en remull. Per saber quan estan cuits, els pots anar tastant i els has de treure quan estiguin tendres. Si vols reduir el temps de cocció, els pots fer amb una olla exprés.
Quan estiguin llestos, pots desar-los a la nevera entre 3 i 4 dies. També els pots congelar per racions, t’aguantaran entre 4 i 5 mesos. En aquest cas, només els hauràs de treure del congelador i posar-los en una paella o al microones.
Mil i una maneres de menjar cigrons
Una vegada cuits, els pots fer de múltiples formes: fregits amb espècies, triturats per fer un hummus o una crema per acompanyar la carn o el peix, aixafats per fer un falàfel, entre moltes d’altres…
Però la manera més clàssica de fer-los és amb un guisat.
Salta una mica de pernil, carn, peix o marisc en una paella.
Afegeix-hi verdures, un sofregit de tomàquet triturat amb pebre vermell de La Vera i brou de verdures.
Quan comenci a fer xup-xup, afegeix-hi els cigrons i ja tens un guisat deliciós en només cinc minuts.
Un llegum mil·lenari
No hi ha unanimitat sobre l’origen de consum i cultiu dels cigrons, ja que algunes recerques els situen a la zona de la conca mediterrània i d’altres, en canvi, a l’Àsia occidental. El que sabem del cert és que és un llegum que es remunta a temps prehistòrics perquè s’han descobert evidències de la seva presència en excavacions preneolítiques a Sicília.
Aconsegueix els millors cigrons ecològiques a la nostra botiga online.
Text: Borja López (@borjalopezz), xef de cuina de mercat.
Contingut relacionat
Tècniques de cuina
Burgers de cigrons i porro
Saboroses i apetitoses, aquestes burgers de cigrons són molt nutritives...
Tècniques de cuina
Llegums: aprofita’n tot el potencial nutritiu!
Els llegums són perfectes per a una amanida, s’adapten a...
Tècniques de cuina
Si el teu fill no vol llegums…
Els nens són grans seleccionadors dels aliments que mengen i...
Tècniques de cuina
Brownie de cigrons
Aquest brownie de cigrons són unes postres delicioses i saludables,...