Sucosa, saborosa i aromàtica, la ceba morada és un ingredient imprescindible en la gastronomia mediterrània. Crua, fregida, cuita rostida, adobada…, són nombroses les receptes que no es conceben sense, des de sofregits i salses fins a gaspatxos, amanides o saltats.
La ceba morada
La ceba morada deu el seu color característic a les antocianines, uns antioxidants amb propietats antiinflamatòries i cardiosaludables, que a més enforteixen el sistema immunitari i regulen els nivells de glucosa a la sang. Aprofitar les seves propietats al màxim és facilíssim gràcies a la seva gran versatilitat a la cuina.
Envinagrats probiòtics
Talla-la a la juliana i col·loca-la en un pot amb vinagre d’umeboshi i aigua filtrada: sempre tindràs a mà un envinagrat probiòtic i alcalinitzant per acompanyar els teus plats i alegrar les amanides.
Gaspatxos i cremes fredes
Proporciona un gust especial als teus gaspatxos, ja siguin de tomàquet, cirera o síndria. Una altra idea és incorporar-la a una crema freda batent:
Ingredients de color morat (col llombarda, nabius i remolatxa)
Una altra opció és fer-la servir crua per elaborar la salsa mexicana pico de gallo, una recepta a base de tomàquet que admet moltes variacions i és ideal per prendre amb uns nachos ecològics o preparar uns tacos amb tortilles de blat de moro.
Amanida amb azukis i brots
Tallada a làmines, la ceba morada és l’ingredient ideal d’una amanida amb:
Mongetes azukis cuites
Brots
Ravenets
La pots amanir amb una vinagreta d’oli d’oliva verge extra, xarop concentrat de poma, vinagre balsàmic de coco i tamari.
Els noodles que més t’agradin: d’arròs negre, de fajol, de konjac…
Afegeix-hi uns quants daus de tofu fumat, condimenta-ho amb tamari o shoyu i cibulet fresc i empolvora-ho amb uns cacauets trossejats.
Sofregits i condiments
Aquesta varietat de ceba és perfecta per a tota mena de sofregits, que poden servir de base per a un curri de cigrons acompanyat d’arròs basmati. Igualment, és excel·lent per elaborar un chutney casolà amb:
Préssec
Cúrcuma
Gingebre
Cardamom
Llorer
Partida per la meitat i feta a la brasa és la millor guarnició de peix, carn blanca, seitan o tempeh. I enfornada també és deliciosa, tot i que és aconsellable marinar-la prèviament amb mirin, xarop d’auró, romaní i farigola perquè es caramel·litzi bé.
Text: Alf Mota, ecoxef i professor de cuina saludable
Contingut relacionat
Consells
Idees fàcils amb cireres
El seu intens color fosc i la pell brillant converteixen...
Consells
El tomàquet, estrella de les teves receptes
Cru o cuinat, el tomàquet forma part de nombrosos plats...
Consells
Amanida de maduixes amb sal d’herbes
Amanida de maduixes, perfecta per al bon temps, ja sigui...
Consells
Ceba tendra rostida amb green chutney
Ceba tendra, ingredient imprescindible en multitud de receptes, en aquest...