Consells

La ceba morada, sabor i color per als teus plats

Sucosa, saborosa i aromàtica, la ceba morada és un ingredient imprescindible en la gastronomia mediterrània. Crua, fregida, cuita rostida, adobada…, són nombroses les receptes que no es conceben sense, des de sofregits i salses fins a gaspatxos, amanides o saltats.

Ceba morada

La ceba morada

La ceba morada deu el seu color característic a les antocianines, uns antioxidants amb propietats antiinflamatòries i cardiosaludables, que a més enforteixen el sistema immunitari i regulen els nivells de glucosa a la sang. Aprofitar les seves propietats al màxim és facilíssim gràcies a la seva gran versatilitat a la cuina.

Envinagrats probiòtics

Talla-la a la juliana i col·loca-la en un pot amb vinagre d’umeboshi i aigua filtrada: sempre tindràs a mà un envinagrat probiòtic i alcalinitzant per acompanyar els teus plats i alegrar les amanides.

Gaspatxos i cremes fredes

Proporciona un gust especial als teus gaspatxos, ja siguin de tomàquet, cirera o síndria. Una altra idea és incorporar-la a una crema freda batent:

  • Ingredients de color morat (col llombarda, nabius i remolatxa)
  • Oli
  • Sal
  • Pebre negre
  • Un kombutxa molt fred de llimona i gingebre
Crema de lombarda y chirivía - Recetas - Veritas
Una altra recepta. Crema de llombarda i xirivia

Ceviche amb verdures

Afegeix-la a diferents tipus de ceviche amb:

  • Peix blanc o papaia no massa madura
  • Blat de moro
  • Pebrot vermell i groc
  • Coriandre
  • Suc de llima
  • Sal marina
  • Oli
  • Un polsim de bitxo

Una altra opció és fer-la servir crua per elaborar la salsa mexicana pico de gallo, una recepta a base de tomàquet que admet moltes variacions i és ideal per prendre amb uns nachos ecològics o preparar uns tacos amb tortilles de blat de moro.

Amanida amb azukis i brots

Tallada a làmines, la ceba morada és l’ingredient ideal d’una amanida amb:

  • Mongetes azukis cuites
  • Brots
  • Ravenets

La pots amanir amb una vinagreta d’oli d’oliva verge extra, xarop concentrat de poma, vinagre balsàmic de coco i tamari.

Una altra recepta. Amanida d’azukis marinades

Saltats pad thai

Prepara un saltat tailandès pad thai amb:

  • Ceba
  • Carbassó
  • Pastanaga
  • Brots de soja
  • Els noodles que més t’agradin: d’arròs negre, de fajol, de konjac…

Afegeix-hi uns quants daus de tofu fumat, condimenta-ho amb tamari o shoyu i cibulet fresc i empolvora-ho amb uns cacauets trossejats.

Sofregits i condiments

Aquesta varietat de ceba és perfecta per a tota mena de sofregits, que poden servir de base per a un curri de cigrons acompanyat d’arròs basmati. Igualment, és excel·lent per elaborar un chutney casolà amb:

  • Préssec
  • Cúrcuma
  • Gingebre
  • Cardamom
  • Llorer

Partida per la meitat i feta a la brasa és la millor guarnició de peix, carn blanca, seitan o tempeh. I enfornada també és deliciosa, tot i que és aconsellable marinar-la prèviament amb mirin, xarop d’auró, romaní i farigola perquè es caramel·litzi bé.

Text: Alf Mota, ecoxef i professor de cuina saludable

Contingut relacionat

  • Consells

Idees fàcils amb cireres

El seu intens color fosc i la pell brillant converteixen...

  • Consells

El tomàquet, estrella de les teves receptes

Cru o cuinat, el tomàquet forma part de nombrosos plats...

  • Consells

Amanida de maduixes amb sal d’herbes

Amanida de maduixes, perfecta per al bon temps, ja sigui...

  • Consells

Ceba tendra rostida amb green chutney

Ceba tendra, ingredient imprescindible en multitud de receptes, en aquest...