Tècniques de cuina

Fajol, ¿com cuinar el gra sencer?

El fajol és un pseudocereal que no conté gluten i és, per tant, una opció excel·lent per a persones amb celiaquia o sensibilitat al gluten. Fins i tot el seu consum s’associa amb beneficis per a la salut, com la reducció del risc de diabetis, l’obesitat i les malalties cardiovasculars.

El fajol, o blat negre o cairut, no té res a veure amb el blat que coneixem, sinó que és un pseudocereal d’alta qualitat nutricional, ric en proteïnes i amb un perfil d’aminoàcids més equilibrat que el dels cereals. El seu alt contingut en fibra afavoreix el bon funcionament del trànsit intestinal. També proporciona vitamines i minerals, com ara manganès, coure, magnesi i fòsfor, a més de compostos bioactius com els flavonoides.

  1. Per fer-ho bullit, comença netejant i torrant lleugerament el fajol en sec.
  2. Després, afegeix de 2 a 3 tasses d’aigua per cada tassa de gra, segons la consistència desitjada, i fes que arrenqui el bull.
  3. Redueix el foc i cuina-ho durant uns 20 minuts, fins que l’aigua s’absorbeixi.

Si vols que el cereal s’activi, el pots deixar en remull durant unes 12-24 hores. Els grans activats són de més bon pair i més nutritius que les farines, perquè es conserven totes les parts i els nutrients del cereal. D’aquesta manera, podràs fer diversos plats, com ara unes creps de fajol.

Crepes de fajol - Receptes Veritas
  • 200 g de fajol en gra
  • 250 ml d’aigua o beguda vegetal
  • Canyella o sal (segons si les vols dolces o salades)
  1. Posa en remull el fajol en gra durant un mínim de 4 hores (millor si és tota la nit). L’endemà, cola el fajol i descarta l’aigua de remull.
  2. En un bol, afegeix-hi els grans de fajol, l’aigua o la beguda vegetal i ho bats. La textura de la massa final cal que sigui força líquida. Si és més espessa, quedarà tipus coqueta, i si és més líquida, com que la massa serà més fina, quedarà com unes creps.
  3. En una paella antiadherent, a foc mitjà-alt, afegeix-hi una mica d’oli o mantega i aboca-hi prou quantitat de massa per cobrir tota la paella amb una capa fina. Pots ajudar a estendre la massa amb una espàtula o cullera.
  4. Cuina d’1 a 2 minuts, o fins que la superfície estigui seca i les vores de les creps es comencin a separar de la paella. Gira la crep amb l’ajuda d’una espàtula i deixa-la coure 1 minut més.
  5. Farceix la crep al teu gust. Una opció dolça podria ser amb crema de fruites seques i fruita, i una opció salada, amb ruca, gall dindi i formatge.

Més enllà d’incorporar el fajol a pastissos o pans, hi ha moltes maneres de sumar-lo a la teva dieta. Fent-ne servir el gra sencer, la farina o els flocs, en pots fer risottos, farinetes, hamburgueses, coquetes i creps o afegir-lo a amanides, iogurts i batuts. Surt de la rutina i descobreix la diversitat de plats que pots fer amb aquest pseudocereal.

Text: Anna Torelló, dietista-nutricionista / @thehappyavocadooo

T’ha agradat aquest article? Descobreix més tècniques de cuina.