Ja ho diu la dita:
“Esmorza com un rei, menja com un príncep i sopar com un captaire”. I deu ser cert, perquè són molts els estudis que corroboren que els nens que esmorzen de manera adequada tenen més energia, gaudeixen de bona salut, presten més atenció, es porten millor, rendeixen molt més a l’escola i tenen menys possibilitats de engreixar-se.

Fa alguns anys, un grup d’investigadors de la Universitat de Minnesota (Estats Units) van voler saber fins a quin punt era important l’esmorzar entre els joves. Durant 3 anys van fer el seguiment a 2116 adolescents. Les conclusions van ser reveladores i rotundes: d’una banda,
els que esmorzaven rendien més i millor acadèmicament, i d’altra, els que no ho feien engreixaven 2,3kg més que la resta, encara que ingerissin menys calories al llarg del dia.
Un simple got de llet no és suficient (és el que pren el 19.3% de la població infantil i juvenil, segons l’ENS), com tampoc ho és un got de llet amb galetes o pa (el 56%).
Un esmorzar complet ha de proporcionar el 20-25% de l’energia diària, i la seva base han de ser els hidrats de carboni d’assimilació lenta.
El més recomanable és alternar al llarg de la setmana cereals integrals de qualitat en forma de cremes tipus porridge amb entrepans de pa integral o cereals cruixents sense sucres afegits. S’han d’incorporar llavors, fruits secs i alguna peça de fruita. A més, és recomanable no abusar dels sucs, perquè contenen quantitats excessives de sucres simples i gens de fibra. Per la mateixa raó, cal evitar la brioixeria o deixar-la per al cap de setmana, ja que com conté massa sucre produeix baixades de glucosa a la sang que, entre altres coses, dificulten la concentració a classe.