Els probiòtics i prebiòtics són essencials per a l’equilibri intestinal i la salut, però… què són? Per què són tan essencials? Quines diferències hi ha entre tots dos? En aquest article et resolem tots els dubtes.
Probiòtics, microorganismes que beneficien la microbiota
Els aliments probiòtics aporten microorganismes vius beneficiosos per als budells. Els seus beneficis en l’equilibri intestinal són:
- Restauren la microbiota: són fonamentals després de tractaments amb antibiòtics o de problemes gastrointestinals.
- Modulen el sistema immunitari: fins a tal punt, que poden fer que augmenti la producció d’anticossos.
- Promouen la salut de les mucoses: a més a més, mantenen la integritat de la barrera intestinal i en prevenen la colonització per patògens.
Els aliments fermentats, com la xucrut, el tempeh, el quefir o el kombutxa, entre molts d’altres, aporten probiòtics saludables per als budells. Per aconseguir-ne els beneficis és important que els consumeixis sense pasteuritzar.
Prebiòtics, l’aliment dels bacteris intestinals
Els prebiòtics són els aliments que no es paeixen l’estómac ni s’absorbeixen a l’intestí prim i que, a conseqüència d’això, alimenten aquests microorganismes i, per tant, n’estimulen el creixement i la diversitat. Aquestes fibres no digeribles arriben fins al còlon, on colonitzen tota la microbiota intestinal i afavoreixen el creixement selectiu dels bacteris beneficiosos que en formen part.
Aquesta interacció entre prebiòtics i probiòtics contribueix a una millor absorció de nutrients i enforteix el sistema immunitari, és a dir, ajuda a tenir més energia, vitalitat, vitamines i minerals. Alhora, els prebiòtics estimulen la producció d’àcids grassos de cadena curta, beneficiosos per a la salut dels intestins.
Aliments rics en prebiòtics
Alguns aliments rics en prebiòtics són la ceba, l’all, la carxofa, els espàrrecs, les pomes, els plàtans i els tubercles com la patata i el moniato. Per ser considerats prebiòtics veritables han de complir certs requisits:
- No s’han de digerir ni absorbir a l’intestí prim.
- Han de ser fermentables pels bacteris del còlon, provocar efectes beneficiosos i estimular el creixement de bacteris beneficiosos.
En general, la major part de les fruites i verdures tenen una quantitat més o menys gran de prebiòtics naturals, per la qual cosa aquests compostos no digeribles contribueixen a crear un ambient favorable per a la microbiota beneficiosa al còlon. Per això, és clau que la nostra alimentació inclogui fruites, verdures i, sobretot, tubercles.
Inclou aliments probiòtics i prebiòtics en la teva dieta
Recorda! No cal que tinguis problemes de desequilibri intestinal per afavorir el consum de probiòtics i prebiòtics. Prevenir futurs problemes de salut també és important per a la teva flora intestinal.
Et deixem una recepta saludable i perfecta per la teva salut intestinal: Llenties amb carxofes
Text: Regenera