Consells

Els millors aliments per apujar les defenses

Una dieta saludable i equilibrada és fonamental per enfortir el sistema immunitari de cara a prevenir el contagi de virus i bacteris. Pren nota dels aliments recomanats i combina’ls entre si per potenciar-ne els efectes.

Per evitar que les defenses s’afebleixin és molt important portar un estil de vida actiu, controlar en la mesura que sigui possible l’estrès i alimentar-se de manera equilibrada i ecològica, ja que, segons nombrosos estudis, aquest tipus d’alimentació és més rica en vitamines, minerals i antioxidants, uns nutrients que són de gran ajuda en la lluita contra les infeccions.

Fruites i verdures de temporada

Les verdures crucíferes, com el bròcoli, la coliflor i les cols, són riques en vitamina C, un reconegut antioxidant, i compostos ensofrats, que es relacionen amb la prevenció de diferents malalties. Altres fonts de vitamina C són els vegetals de fulla verda (espinacs, per exemple), el kiwi, les fruites cítriques (taronges i mandarines, principalment), l’all i la ceba. A més, aquests dos últims també aporten compostos ensofrats i altres antioxidants que reforcen les defenses i neutralitzen els radicals lliures.

Fermentats: iogurt, miso, xucrut…

Un dels principals beneficis dels fermentats (iogurt, quefir, tempeh, miso, xucrut…) és que aporten bacteris amb propietats probiòtiques. Aquests bacteris regeneren la microbiota intestinal i activen les defenses, gràcies a les substàncies que produeixen.

Peix blau i marisc

El peix blau i alguns mariscos són rics en omega-3, un tipus de greix poliinsaturat amb propietats antioxidants i antiinflamatòries, que intervenen en les funcions del sistema immunitari i contribueixen al seu correcte funcionament.

Bolets

En general, els bolets –entre els quals destaquen el xiitake, el maitake o el cordíceps– són font de betaglucans, un tipus de compost conegut per la seva acció en la resposta immunitària.

I també…infusions i espècies!

Els millors aliments per apujar les defenses - Consells - Veritas

L’equinàcia, les fruites vermelles, el crespinell i l’astràgal son algunes de les plantes que s’aconsellen per augmentar les defenses; mentre que la farigola, el malví i las agulles de pi són perfectes en cas de grips i refredats pel seu efecte balsàmic i expectorant.

Quant a les espècies, la cúrcuma amb pebre negre té efectes antioxidants, digestius i immunostimulants; l’all i la ceba en pols aporten compostos sulfurats; i el pebre vermell i la caiena són rics en capsaïcina, una substància d’acció antioxidant que contribueix a reduir les infeccions.

T’ha agradat aquest article? Llegeix més consells sobre alimentació saludable.

Contingut relacionat

  • Consells

Menú per enfortir el sistema immunitari

En aquest menú per enfortir el sistema immunitari combinem múltiples aliments saludables de...

  • Consells

Aliments per potenciar les teves defenses

Una alimentació rica en vitamina C i altres nutrients antiinflamatoris...

  • Consells

Mel ecològica, un aliment medicinal – Estudis

Totalment pura i natural, la mel ecològica conserva intactes els seus nutrients...

  • Consells

Per què els fermentats són bons per a la salut intestinal?

Els fermentats formen part de la nostra cultura des de...