Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Cru o cuinat, el tomàquet forma part de nombrosos plats saludables, ja sigui com a ingredient principal o com a base de salses, sofregits, brous… Per preservar-ne millor l’aroma, s’ha de guardar fora de la nevera, en un lloc fosc i ventilat.
Amb el bon temps arrenca la temporada natural de tomàquets. És en aquesta època quan són més saborosos i venen més de gust els gaspatxos i salmorejos, dos entrants refrescants i estiuencs per excel·lència.
Estem davant una fruita rica en vitamina C i licopè. Aquest és un pigment antioxidant responsable del seu color i de les seves propietats cardioprotectores, antiinflamatòries i antienvelliment. La disponibilitat del licopè és més gran si es consumeix el tomàquet cuinat i que, com que és una substància soluble en greix, s’assimila millor quan es pren amb oli d’oliva verge extra.
Per gaudir del gust de les peces més madures en amanida:
Aprofita les pells per fer un brou amb alga kombu, pells de ceba, tiges d’api i restes de verdures. També és ideal per cuinar arrossos, sopes, guisats o cremes.
El tomàquet resulta imprescindible per cuinar el famós ratatouille, on es combina amb hortalisses d’estiu, com el carbassó i l’albergínia. Amb pebrot, all i ceba s’elabora la samfaina o la fritada aragonesa, que també inclou patates i se sol acompanyar amb bacallà esmicolat o pernil serrà o un ou ferrat o escalfat. Prova de substituir el bacallà i el pernil per uns daus de tofu fumat al forn o un tempeh a la planxa o en escabetx.
Quan estan verds són ideals per afegir als fermentats casolans o per prepara un envinagrat amb vinagre de poma, pebre, fulles d’alfàbrega i grans d’all sencers.
Si et venen de gust uns tomàquets verds fregits, com els de la pel·lícula, arrebossa’ls amb pa ratllat o farina de blat de moro, llet o beguda vegetal, i fregeix-los en oli de coco. Serveix-los acompanyats amb una salsa de iogurt, cogombre, menta i coriandre fresc.
Quan estan molt madurs i són d’una varietat sense llavors, resulten ideals per fer salses, que pots enriquir amb pastanaga, ceba, remolatxa i all i condimentar amb comí, pebre, orenga o llorer. També pots fer una deliciosa melmelada amb sucre integral de canya, sucre de coco o fulles d’estèvia en pols, suc de llimona i, si t’hi atreveixes, un polsim de gingebre. Perfecta per acompanyar des d’un pa de pessic fins a uns formatges curats!
Text: Alf Mota, ecoxef i professor de cuina saludable.
Coliflor gratinada, una recepta rica en proteïna vegetal que combina...
Paté de tomàquet sec i nous, amb una textura, un...
Lleuger, suau, cremós i saborós. Així és aquest paté vegetal...
Crema de tomàquet amb pinyons i tàperes, un plat lleuger...
Quiche vegana de tomàquets cirerol, una recepta per conquerir a...
Remenat de tofu amb tomàquets cirerols, una recepta simple i senzilla...
Nyoquis de carbassa, pesto i tomàquet, una recepta deliciosa i...
Crema freda de tomàquet! Recepta preparada pel reconegut xef Sergi...
El patè de tomate y almendra es un aperitivo estupendo,...
La conserva de cirerols és una recepta molt fàcil, en la...