Consells

El tomàquet, estrella de les teves receptes

Cru o cuinat, el tomàquet forma part de nombrosos plats saludables, ja sigui com a ingredient principal o com a base de salses, sofregits, brous… Per preservar-ne millor l’aroma, s’ha de guardar fora de la nevera, en un lloc fosc i ventilat.

Recepta. Bruschetta amb tomàquet al forn i tàperes.

Consells per incorporar el tomàquet a la teva dieta

Amb el bon temps arrenca la temporada natural de tomàquets. És en aquesta època quan són més saborosos i venen més de gust els gaspatxos i salmorejos, dos entrants refrescants i estiuencs per excel·lència.

Estem davant una fruita rica en vitamina C i licopè. Aquest és un pigment antioxidant responsable del seu color i de les seves propietats cardioprotectores, antiinflamatòries i antienvelliment. La disponibilitat del licopè és més gran si es consumeix el tomàquet cuinat i que, com que és una substància soluble en greix, s’assimila millor quan es pren amb oli d’oliva verge extra.

Amanides d’estiu amb tomàquet

Per gaudir del gust de les peces més madures en amanida:

  1. Fes uns petits talls en forma de creu a la base del tomàquet
  2. Escalda’l uns segons
  3. Retira’n la pell

Aprofita les pells per fer un brou amb alga kombu, pells de ceba, tiges d’api i restes de verdures. També és ideal per cuinar arrossos, sopes, guisats o cremes.

Ratatouille, samfaina, fritada…

El tomàquet resulta imprescindible per cuinar el famós ratatouille, on es combina amb hortalisses d’estiu, com el carbassó i l’albergínia. Amb pebrot, all i ceba s’elabora la samfaina o la fritada aragonesa, que també inclou patates i se sol acompanyar amb bacallà esmicolat o pernil serrà o un ou ferrat o escalfat. Prova de substituir el bacallà i el pernil per uns daus de tofu fumat al forn o un tempeh a la planxa o en escabetx.

Fermentats i envinagrats

Quan estan verds són ideals per afegir als fermentats casolans o per prepara un envinagrat amb vinagre de poma, pebre, fulles d’alfàbrega i grans d’all sencers.

Arrebossats cruixents

Si et venen de gust uns tomàquets verds fregits, com els de la pel·lícula, arrebossa’ls amb pa ratllat o farina de blat de moro, llet o beguda vegetal, i fregeix-los en oli de coco. Serveix-los acompanyats amb una salsa de iogurt, cogombre, menta i coriandre fresc.

Salses i melmelades

Quan estan molt madurs i són d’una varietat sense llavors, resulten ideals per fer salses, que pots enriquir amb pastanaga, ceba, remolatxa i all i condimentar amb comí, pebre, orenga o llorer. També pots fer una deliciosa melmelada amb sucre integral de canya, sucre de coco o fulles d’estèvia en pols, suc de llimona i, si t’hi atreveixes, un polsim de gingebre. Perfecta per acompanyar des d’un pa de pessic fins a uns formatges curats!

Text: Alf Mota, ecoxef i professor de cuina saludable.

Contingut relacionat

  • Consells

Coliflor gratinada amb salsa de tomàquet

Coliflor gratinada, una recepta rica en proteïna vegetal que combina...

  • Consells

Paté de tomàquet sec i nous

Paté de tomàquet sec i nous, amb una textura, un...

  • Consells

Torrades amb paté vegetal i tomàquets rostits

Lleuger, suau, cremós i saborós. Així és aquest paté vegetal...

  • Consells

Crema de tomàquet amb pinyons i tàperes

Crema de tomàquet amb pinyons i tàperes, un plat lleuger...

  • Consells

Quiche vegana de tomàquets cirerols

Quiche vegana de tomàquets cirerol, una recepta per conquerir a...

  • Consells

Remenat de tofu amb tomàquets cirerols

Remenat de tofu amb tomàquets cirerols, una recepta simple i senzilla...

  • Consells

Nyoquis de carbassa, pesto i tomàquet

Nyoquis de carbassa, pesto i tomàquet, una recepta deliciosa i...

  • Consells

Crema freda de tomàquet

Crema freda de tomàquet! Recepta preparada pel reconegut xef Sergi...

  • Consells

Patè de tomàquet i ametlla

El patè de tomate y almendra es un aperitivo estupendo,...

  • Consells

Conserva de cirerols en oli d’oliva

La conserva de cirerols és una recepta molt fàcil, en la...